Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuws uit Indonesië: Overdracht soevereiniteit en intocht van President Soekarno in Djakarta

27 december 1949

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. OVERDRACHT (27 december): Parallel aan de plechtigheid in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam te Amsterdam wordt in het paleis aan het Koningsplein te Djakarta door Nederland de soevereiniteit overgedragen aan Indonesië. Sultan Hamengku Buwono van Djokjakarta en de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon, A.H.J. Lovink, ontmoeten elkaar daartoe in de eetzaal van het paleis iav de Hoge Commissaris dr. H.M. Hirschfeld. SHOTS: - Ext. paleis; op het dak wappert de Nederlandse vlag; Nederlandse soldaat staat op wacht; - de Indonesische delegatie arriveert bij het paleis; Lovink verwelkomt Hamengko met een handdruk; - Hirschfeld geeft handen; - int. eetzaal: alle aanwezigen gaan staan als Lovink en Buwono binnenkomen; men neemt plaats aan een langwerpige tafel; - toespraak door Lovink; daarna ondertekenen hij en Buwono de overdrachtspapieren; - allen gaan staan en luisteren, via luidsprekers, naar de toespraak die koningin Juliana op datzelfde moment in Amsterdam houdt tgv de soevereiniteitsoverdracht; - Lovink feliciteert Buwono; men gaat naar buiten voor de officiële vlagwisseling; een duizendkoppige menigte is getuige; - Lovink vertrekt per auto naar het vliegveld; aldaar wuiven oa M. Rum en Anak Agung hem uit. AANKOMST EN INTOCHT SOEKARNO (28 december): SHOTS: - Met twee Dakota's van de Garuda arriveert Soekarno met vrouw en kinderen op het vliegveld Kemajoran in Djakarta, waar hij met militaire eer en publiek enthousiasme begroet wordt; - per open auto maakt hij zijn intocht in Djakarta; een enorme juichende menigte is op de been; de auto wordt regelmatig ingesloten en komt maar stapvoets vooruit; militairen maken met grote moeite een doorgang; - op het bordes van het paleis aan het Koningsplein ontmoet Soekarno de politicus Sutan Sjahrir; daarna steekt hij, omstuwd door medestanders, een redevoering af voor een onafzienbare massa toehoorders; - Indonesische vlag wappert aan de mast.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards