Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bevrijdingstoespraak mei 1945

1 mei 1945

Filmbeelden van de bevrijdingsfestiviteiten in Amsterdam, met opnamen van diverse toespraken, o.a. van Gerbrandy, de dichter Van Randwijk en burgemeester F. de Boer. 00.00 Afvoer van collaborateurs met handen boven hun hoofd door BS'ers op de Dam 00.14 Onder mensen bedolven Canadese Shermantanks rijden over brug van Damrak richting Centraal Station 01.01 Aankomst van minister-president Prof. Gerbrandy met minister van binnenlandse zaken Dr. L.J.M. Beel 01.06 Op de Dam samengestroomde menigte juicht hen toe 01.10 Gerbrandy en Beel op het voor het paleis geplaatste podium 01.15 Gerbrandy begroet kol. Bell Irving, commandant van The Seaforth Highlanders of Canada (noot 1) 01.21 Autoriteiten op het podium 01.29 Gerbrandy spreekt met Canadese commandanten 01.36 Nederlandse civiele en Canadese militaire autoriteiten op het podium 01.55 Autoriteiten op het podium 01.58 Militairen op het podium salueren 02.02 Overzicht massaal gezongen Wilhelmus op de Dam 02.14 Kol. Bell Irving en andere militairen hebben de houding aangenomen en salueren tijdens volkslied 02.28 Ovatie van de menigte 02.35 Zingen van het volkslied waarbij militairen de houding aangenomen hebben 02.44 Majoor Overhoff, commandant B.S. Amsterdam, herdenkt in toespraak in de strijd gevallen B.S.'ers 02.54 Geallieerde vlaggen aan vlaggemasten tijdens rede van majoor Overhoff 03.03 H.M. van Randwijk, dichter en hoofdredacteur, richt zich in inspirerende toespraak tot enthousiaste menigte 03.17 Muziektent naast het spreekgestoelte 03.22 Menigte roept driewerf hoera. Van Randwijk op het spreekgestoelte met daarvoor stilte in acht nemende menigte 03.51 Menigte juicht 03.55 Autoriteiten op het podium, juichende jongemannen, overzicht menigte 04.10 Marker meisjes in klederdracht tussen de menigte, meezingende Marker meisjes 04.27 Een 3-tal verzetsstrijders 04.34 Burgemeester F. de Boer houdt toespraak 04.41 Beeldenreeks van town major Seaforth Highlanders of Canada, gekleed in kilt, die dankt voor de ontvangst door de Amsterdammers van zijn manschappen 04.58 Cu schrijver A. den Doolaard in uniform van 1e luitenant van het Militair Gezag tussen het publiek 05.04 Toespraak van voorzitter Indonesische Vereniging Perhimpunan Indonesia. De voorzitter op het podium 05.30 Rede van Gerbrandy waarin hij o.m. hulde brengt aan de Kon. Marine en de Nederlandse koopvaardijvloot 06.25 Gerbrandy in gesprek met jongeren waarbij handtekeningen zet 06.50 BS'ers vormen afzetting bij vertrek autoriteiten 06.58 Kol. Bell Irving deelt handtekeningen uit 07.20 EINDE In de jaren vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn door nationaalsocialistische organisaties propagandafilms en radio-uitzendingen gemaakt, waarin discriminerende, beledigende of tot haat aanzettende uitlatingen kunnen voorkomen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil de kijker/luisteraar hier nadrukkelijk op wijzen. Beeld en Geluid is niet verantwoordelijk voor verdere openbaarmaking, verspreiding en hergebruik door derden.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Thema's
Collectie
  • Open Beelden
Type
  • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • 47786
Trefwoorden
  • bevrijding
  • bevolking
  • menigte
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards