Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hervormde Gemeente te Meliskerke en Mariekerke, 1644-1977

1644 - 1977

Inleiding Meliskerke (Meilos- of Meloudskerke) wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1240. In de dertiende eeuw werd het ook wel Hugenambacht of Hugokerke genoemd naar een zekere Hugo, die wellicht eigenaar van de heerlijkheid Meliskerke was. Oorspronkelijk behoorde Meliskerke kerkelijk bij Westkapelle; de naburige heerlijkheid Mariekerke aanvankelijk bij Oostkapelle. Waarschijnlijk gingen de beide heerlijkheden pas in de tweede helft van de zestiende eeuw één kerkelijke gemeente vormen: Melis- en Mariekerke. De toren en de kerk van de gemeente stammen uit de periode 1350-1400. De kerk was een dochterkerk van Westkapelle. In de zeventiende eeuw vond er een ingrijpende verbouwing plaats. Als eerste predikant was J. Schijve werkzaam van 1586 tot 1608. Sedert 1965 zijn de predikantsplaatsen van Meliskerke en het naburige Biggekerke gecombineerd tot één predikantsplaats. Beide hervormde gemeenten zijn per 1 maart 1998 gefedereerd met de Gereformeerde Kerk te Meliskerke. Het is de bedoeling dat de beide zeer kleine hervormde gemeenten per 1 januari 1999 een fusie aangaan. De hervormde gemeenten ressorteren onder de Classis Middelburg (voorheen Classis Walcheren). Het archief is in 1981 in bewaring gegeven aan het Rijksarchief in Zeeland. Tijdens de inventarisatie werden de bijlagen bij de rekeningen van de diaconie over de jaren 1947, 1949-1950, 1952-1970 en van de kerkvoogdij over de periode 1941-1970 vernietigd. Archiefstukken jonger dan 50 jaar mogen alleen geraadpleegd worden na verkregen toestemming van de kerkeraad. Bij verwijzing naar dit archief zou bij voorkeur de volgende bronvermelding gebruikt moeten worden: Zeeuws Archief (ZA), archief Hervormde Gemeente Meliskerke (HG Meliskerke), inv.nr(s)..., daarna verkort als: ZA, HG Meliskerke, inv.nr(s)... Literatuur J.G.J. van Booma, Onderzoek in protestantse kerkelijke archieven in Nederland. Handleiding, tevens beknopte gegevens over de geschiedenis van de kerkelijke instellingen, over het kerkelijk archiefrecht en het kerkelijk archiefbeheer. CB-reeks 13 (Den Haag 1994) A.J. Huijsman, De geschiedenis van Meliskerke (z.p. z.j.) G.J. Lepoeter, 'Meliskerke', in: Bulletin Stichting Oude Zeeuwse Kerken 10 (mei 1983) 14-16 De Nederlandse Hervormde kerk van Meliskerke (Vlissingen [c. 1980])

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 595
Trefwoorden
  • Religie en Levensbeschouwing
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards