Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bankroof Almelo

Bankroof Almelo

De Bankroof Almelo van 15 november 1944, gepleegd door de KP en bedoeld om de Spoorwegstaking mee te financieren, was de grootste bankroof in de Tweede Wereldoorlog met een buit van 46,15 miljoen gulden. Negen mensen werden opgepakt, waarvan er zes in gevangenschap overleden, en het geld werd teruggevonden en keerde terug in Duitse handen.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Daarle, Gedenkraam Albert Ensing

Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) herinnert aan Albert Ensing die tijdens een razzia in Daarle is gefusilleerd. Albert was afkomstig uit Gasselternijveensemond in Drenthe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een tiener. Zijn tweelingbroer Frans en hij wilden niet voor de bezetter werken en besloten daarom om onder te duiken. Ze kwamen terecht in Daarle en werden bij verschillende mensen ondergebracht. Dit ging goed totdat er aan het einde van de oorlog een razzia in het dorpje werd uitgevoerd. Waarschijnlijk als vergelding voor de grote bankroof door het verzet in Almelo. Frans wist te ontkomen, maar Albert niet. Hij werd gefusilleerd. Zijn stoffelijk overschot werd, na een kort verblijf op het kerkhof van Daarle, naar zijn familie in Drenthe teruggebracht. In de jaren '60 van de vorige eeuw kwam het verzoek vanuit de Nederlandse overheid om Albert te laten begraven op het ereveld in Loenen. De vader van Albert stemde hiermee in, omdat er dan altijd goed voor hem gezorgd zou worden. Precies 65 jaar later wordt Albert herinnerd door middel van het glas-in-lood raam in het dorpje Daarle waar hij zat ondergedoken. Onthulling Het monument is onthuld op 17 maart 2010. Groep 7 van basisschool de Ark uit Daarle was betrokken bij de onthulling. In de klas werd het levensverhaal van Albert Ensing verteld door familie van Albert. Ook was er een militair uit Daarle aanwezig die had gediend in Afghanistan om de link met het heden te leggen. Het monument is ontworpen door de nicht van Albert, Ali van Buuren-Ensing.

Vervaardiger
Ali van Buuren-Ensing
Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Burgerslachtoffers
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards