Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bevrijding 's-Hertogenbosch

Bevrijding 's-Hertogenbosch

De bevrijding van 's-Hertogenbosch vond plaats op 27 oktober 1944 door de 53ste divisie van het 2e Leger van de Britse strijdkrachten. De slag om 's-Hertogenbosch startte op 22 oktober. In de nacht van 23 op 24 oktober vielen er zo'n 50.000 granaten op de stad. Vanaf 25 oktober konden de Britten de binnenstad gaan veroveren dankzij de aanleg van een nieuw bruggenhoofd.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
's-Hertogenbosch, monument voor P.L. Kerssens

Het monument voor P.L. Kerssens in 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan Piet Kerssens die op 27 oktober 1944 is omgekomen bij de bevrijding van de stad. Piet had zich in Eindhoven bij de Amerikanen aangesloten en werd hier geraakt door een Duitse scherpschutter op 26 oktober 1944. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen. Op 16 oktober 1944 gaf generaal Montgomery bevel de haven naar Antwerpen bereikbaar te maken door Zuid-Nederland te bevrijden. Tijdens deze operatie was 's-Hertogenbosch een scharnierstelling. De 53ste Welsh Divisie kreeg de taak om de stad in twee dagen te veroveren om daarna naar het westen door te stoten. Op die manier kon het Duitse 15de Leger worden verhinderd om over de Maas naar het noorden te ontsnappen. De Slag om 's-Hertogenbosch nam meer dan twee dagen in beslag en duurde van 22 tot en met 28 oktober 1944. Meer dan 100.000 granaten werden op de stad afgevuurd door de Royal Artillery. In de middag van 24 oktober 1944 vond bij sluis 0 een actie plaats die tactisch gezien een groot succes bleek te zijn om de binnenstad te bevrijden. Na een actie van vlammenwerpende tanks kon de A compagnie van het 7de bataljon Royal Welch Fuseliers, beschermd door een groot rookgordijn, over het smalle voetpad van de sluisdeur stormen. Aan de overzijde werd een bruggenhoofd bezet. In de avond en nacht kon de 155e Fieldcompany van de Royal Engineers een sterke baileybrug naast de sluisdeur bouwen die de volgende morgen gebruikt werd door drie bataljons van de 158ste Infantry Brigade die in één dag het stadscentrum konden bevrijden.

Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Burgerslachtoffers
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards