Gemeentekaart van Gelderland. " Afkomstig van Prov. Waterstaat van Gelderland." "Oktober 1974."
kaartje Gemeente Gendt, Provincie Gelderland. "Datum en herkomst onbekend.'
Colofon vermeldt: Deze uitgave is het resultaat van een samenwerking tussen de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis), Erfgoed Gelderland en het Gelders Genootschap. 283 pagina's : illustraties ; 23 cm
Nijkerk was in de Tweede Wereldoorlog een kleine gemeenschap van ongeveer 11.000 inwoners in een vooral agrarisch gebied. Het dorp ving in september 1944 veel vluchtelingen op die moesten vluchten voor de gevechten rond Arnhem en Renkum. In de daaropvolgende strenge winter werd Nijkerk aangedaan door mensen uit de Randstad die op zoek waren naar voedsel. Op de drukste dagen kwam dagelijks zo’n 20.000 mensen door het dorp. In acht video-interviews vertellen Nijkerkers over hoe de overwegend christelijke bevolking in deze hechte gemeenschap reageerde op deze stroom mensen en vluchtelingen. Zo haalt Jan van de Mast herinneringen op aan zijn ‘fietsambulance’, waarmee hij gewonde evacués en zwangere vrouwen naar een van de noodziekenhuizen in Nijkerk bracht. Verder is er aandacht voor de rol van de kerk, die in het leven van veel dorpelingen een grote rol speelde. Ook is onderzocht welke invloed de dramatische gebeurtenissen in het naburige Putten (oktober 1944) hadden op de Nijkerkse samenleving.
Gelderland - 1946 "no 64157' "no 51104" "no 64161" "G. Nagtegaal - Beetsplein 28 Nijmegen"
Commissariaat Militair Gezag - Provincie Gelderland "Reisdocument voor J.A. Tijsse-Klasen te Wijchen om te reizen in Nederland via alle toegestaane rivierovergangen en terug" "uitgifte 5 juli 1945" "reden - het verspreiden van het dagblad De Gelderlander"
Wapenschild, Militair Gezag, Gelderland. "1944-1945." "22 september - 30 november." "afmeting : 22cm x 18cm.
Commissariaat Militair Gezag - Provincie Gelderland "Reisdocument voor J.A. Tijsse-Klasen te Wijchen om te reizen naar de Betuwe via de Waalbrug ( Nijmegen ) en terug" "uitgifte 1 juni 1945" "reden - het verspreiden van het dagblad De Gelderlander"
Legitimatiekaart Stichting "Herstel Gelderland 1945" Arnhem. "textielpuntenverstrekking.'
tegel met reliëf in reliëf negen wapenschilden met op twee banieren: Militair Gezag - Gelderland onder de tekst: 1944 22 sept. - 30 nov 1945 achterop de cijfercombinatie 21 en de tekst: "aangeboden door den Commissaris Militair Gezag in de Provincie Gelderland, de Luitenant-Kolonel ir. A.F.H. Blaauw"
Legitimatiekaart Stichting Herstel Gelderland 1945 Arnhem. "Textielpuntenverstrekking."
Verklaring van het Commissariaat Militair gezag, Provincie Gelderland. "Maria Frederika Huismans wonende te Nijmegen is gerechtigd te reizen door geheel Nederland i.v.m/ familieomstandigheden." "afgegeven op 21 juni 1945"
Bijlage van de Gelderland 12 september 1994 Market garden 44-94. The neverending story. Engelstalig
Kadercursus N.V.B. Gewest Gelderland, uittreksels van lezingen, d.d. Nijmegen, 15 december 1945. De Nederlandse Volksbeweging. "Geestelijke vernieuwing." "Politieke vernieuwing."
Oorlogsgraven comité kaarten Gelderland Kaartenbakken van het Oorlogsgravencomité, waarin de adoptiestatus van geallieerde graven werd bijgehouden in de periode 1946-1970, gerangschikt per begraafplaats. De adoptiegegevens op de achterkant van de kaarten zijn beperkt toegankelijk i.v.m. de mogelijke aanwezigheid van moderne persoonsgegevens..
Namenlijst omgekomen militairen in de provincie Gelderland. "Arnhem.'
Zie de masterscriptie van Katinka Omon, Omstanders en de jodenvervolging. De herinneringen van negen vrouwen aan de jodenvervolging 1940 – 1945. (2006)
Brief van de Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland aan Heeren Burgemeesters der gemeenten in Gelderland d.d. 31-07-1940. Gedragslijn die de burgemeesters moeten volgen in de gevallen waarin in hun gemeente een opzettelijke landing van Duitsch-vijandelijke vliegtuigen plaats vindt.
Embleem. Nederland. Regiment Infanterie Oranje Gelderland. Na-oorlogs. Stof. Straatnaam. Rood mouwembleem met in donkerblauwe letters de tekst 'Oranje Gelderland'. Embleem werd bovenaan de mouw gedragen. Embleem is verkleurd.
Vijzelstraat 32 1017 HL Amsterdam