Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. Onder inventarisnummers 4-58 zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In hoofdstuk II vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk IV, paragraaf 2 en 3 zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden de inwoners van Waarde voor een aantal weken geëvacueerd naar Hoek Op 11 april 1944 stort in de Dorpsstraat in Waarde een Engelse bommenwerper neer. Vier huizen, waaronder het café van Kloet "Oud gemeentehuis" genaamd, branden af. Drie personen worden gedood, twee personen worden zwaar gewond naar het ziekenhuis vervoerd. De piloot van het vliegtuig wordt aangehouden, de rest van de bemanning ontsnapt aan de Duitsers. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In sectie 'Stukken van Algemene Aard' hoofdstuk III.A zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In sectie 'Stukken betreffende bijzondere onderwerpen' hoofdstuk II vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk IV, paragraaf 2 en 3 zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.
Het herdenkingsmonument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Hansweert (gemeente Reimerswaal) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen burgers als gevolg van een crash van een geallieerd vliegtuig. De namen van de vier slachtoffers luiden: P.C. Drieduik, P.J. van Immerseel, A.M. van Immerseel-'d Hondt en P.N.J. Kruijf. Mochten zich in de toekomst nabestaanden melden, dan is er ruimte op het monument voor extra namen van burgerslachtoffers. Achtergrond Tijdens een aanval op sluizencomplex Hansweert op 2 september 1943 wordt een Engels vliegtuig neergehaald door Duits luchtafweergeschut. De crash veroorzaakt een woningbrand aan de oostelijke Kanaalweg in Hansweert (gemeente Reimerswaal). De piloot D.P. McKeown en vier burgers, waaronder moeder en zoon van het gezin Van Immerseel, komen hierbij om het leven. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Ben van der Borgt uit Hansweert en Sjaak van Loo van het 4 en 5 mei comité Kruiningen. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 2018 door burgemeester José van Egmond. ' Een monument dat het verleden verbindt met het heden. ' Met die woorden leidde de Reimerswaalse burgemeester José van Egmond de onthullingsplechtigheid in van het monument voor de Hansweertse burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een emotioneel moment voor de aanwezige familieleden, die na ruim zeventig jaar een plaats hebben om hun omgekomen dierbaren te herdenken.
Het Nederlandse oorlogsgraf in Kruiningen (gemeente Reimerswaal) herinnert aan H. Hamelink die op 7 januari 1945 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen. Het oorlogsgraf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de bevolking van Krabbendijke in zijn geheel evacueren naar Zaamslag en Axel in Zeeuwsch-Vlaanderen. De bevolking werd geevacueerd wegens het feit dat Zuid-Beveland in de frontlinie lag. De tocht over de Schelde was behoorlijk gevaarlijk en daarnaast werd er te Krabbendijke flink geplunderd in de tijd dat men was geevacueerd. Op 2 mei kon de bevolking terugkeren. Tijdens de oorlog kwamen naast enkele storingsbalonnen ook V-I's en vliegtuigen te Krabbendijke neer. Op 22 juni 1943 stortte de eerste bommenwerper bij Krabbendijke neer. Zeven inzittenden kwamen hierbij om het leven. Ook op 29 januari, 25 april en in de nacht van 11 op 12 mei stortten bommenwerpers neer. De luchtbescherming maakte hiervan processen-verbaal op. Op 26 oktober 1944 werd Krabbendijke bevrijd door de Canadezen. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In hoofdstuk A, paragraaf I zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In hoofdstuk B, paragraaf 2vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk B, paragraaf 4.C zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.
Tijdens de mobilisatie van 1939 werden te Yerseke soldaten gelegerd. Niet ver van het dorp bevond zich de zogenaamde Zanddijkstelling. Tijdens de meidagen van 1940 werden de bewoners geëvacueerd, omdat het dorp in de vuurlinie lag. Yerseke leed behoorlijk schade: vijfenvijftig woningen werden vernield, acht zwaar beschadigd en achtentwintig minder tot licht beschadigd. Zeventig gezinnen werden dakloos. Nadat Yerseke in oktober 1944 al bevrijd was, liep het dorp nog schade op door een V-I die op 29 maart 1945 op het dorp terechtkwam. In 1942 werd de centrale keuken opgericht. In dit zelfde jaar werd de burgemeester Yerseke uit zijn ambt gezet en vervangen door een NSB-er. Ook vanuit Yerseke werden mannen in Duitsland te werk gesteld. Veel goederen werden tijdens de oorlogsdagen in beslag genomen waaronder ook diverse schepen die later niet meer werden teruggevonden. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In sectie 'Stukken van Algemene Aard' hoofdstuk III.A zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In sectie 'Stukken betreffende bijzondere onderwerpen' hoofdstuk I.7 vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk II, paragraaf 10.2 en 10.3 zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.
In de Tweede Wereldoorlog werd Rilland-Bath bekend door de Bathst¬elling. Deze stelling beoogde de verdediging van de toegang tot Zuid-Beveland en Walcheren. Tegen de tijd dat de Duitsers bij de Bathstelling aankwamen, was die echter zo goed als verlaten. De troepen gaven zich al snel over en wilden op het raadhuis van Rilland nog voor hun overgave enige stukken en kaarten verbranden, waarbij het raadhuis in vlammen opging. De bevolking werd geëvacueerd naar Zeeuws-Vlaanderen. Op 11 mei vond de evacuatie plaats. op 22 mei kon de eerste groep weer naar huis terugkeren. Het leven leek toen weer gewoon verder te gaan tot 29 augustus 1941 toen de gemeenteraad zijn werkzaamheden moest staken. De burgemeester werd het hoofd van de gemeente. Daarnaast kwamen er ook beperkingen voor de mensen zoals: beperking van vrijheid van beweging en meningsuiting. Ook werd er wegens de schaarste voedsel gedistribueerd. Op 25 oktober 1944 bevrijdden de Canadezen Rilland-Bath als eerste Zuid-Bevelandse gemeente. Negentien ingezetenen waren omgekomen. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In hoofdstuk A, paragraaf 1 zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In hoofdstuk B, paragraaf 2 vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk B, paragraaf E zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.
Het Nederlandse oorlogsgraf in Kruiningen (gemeente Reimerswaal) herinnert aan P.J. Hoogesteger die op 29 maart 1943 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen. Het oorlogsgraf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.
Herengracht 380 1016 CJ Amsterdam