Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Hansweert, oorlogsmonument

Het herdenkingsmonument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Hansweert (gemeente Reimerswaal) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen burgers als gevolg van een crash van een geallieerd vliegtuig. De namen van de vier slachtoffers luiden: P.C. Drieduik, P.J. van Immerseel, A.M. van Immerseel-'d Hondt en P.N.J. Kruijf. Mochten zich in de toekomst nabestaanden melden, dan is er ruimte op het monument voor extra namen van burgerslachtoffers. Achtergrond Tijdens een aanval op sluizencomplex Hansweert op 2 september 1943 wordt een Engels vliegtuig neergehaald door Duits luchtafweergeschut. De crash veroorzaakt een woningbrand aan de oostelijke Kanaalweg in Hansweert (gemeente Reimerswaal). De piloot D.P. McKeown en vier burgers, waaronder moeder en zoon van het gezin Van Immerseel, komen hierbij om het leven. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Ben van der Borgt uit Hansweert en Sjaak van Loo van het 4 en 5 mei comité Kruiningen. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 2018 door burgemeester José van Egmond. ' Een monument dat het verleden verbindt met het heden. ' Met die woorden leidde de Reimerswaalse burgemeester José van Egmond de onthullingsplechtigheid in van het monument voor de Hansweertse burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een emotioneel moment voor de aanwezige familieleden, die na ruim zeventig jaar een plaats hebben om hun omgekomen dierbaren te herdenken.

Vervaardiger
Gemeente Reimerswaal
Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Burgerslachtoffers
Monument
Archief van de gemeente Rilland-Bath, 1782-1969
Archief

In de Tweede Wereldoorlog werd Rilland-Bath bekend door de Bathst¬elling. Deze stelling beoogde de verdediging van de toegang tot Zuid-Beveland en Walcheren. Tegen de tijd dat de Duitsers bij de Bathstelling aankwamen, was die echter zo goed als verlaten. De troepen gaven zich al snel over en wilden op het raadhuis van Rilland nog voor hun overgave enige stukken en kaarten verbranden, waarbij het raadhuis in vlammen opging. De bevolking werd geëvacueerd naar Zeeuws-Vlaanderen. Op 11 mei vond de evacuatie plaats. op 22 mei kon de eerste groep weer naar huis terugkeren. Het leven leek toen weer gewoon verder te gaan tot 29 augustus 1941 toen de gemeenteraad zijn werkzaamheden moest staken. De burgemeester werd het hoofd van de gemeente. Daarnaast kwamen er ook beperkingen voor de mensen zoals: beperking van vrijheid van beweging en meningsuiting. Ook werd er wegens de schaarste voedsel gedistribueerd. Op 25 oktober 1944 bevrijdden de Canadezen Rilland-Bath als eerste Zuid-Bevelandse gemeente. Negentien ingezetenen waren omgekomen. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In hoofdstuk A, paragraaf 1 zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In hoofdstuk B, paragraaf 2 vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk B, paragraaf E zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.

Vervaardiger
Gemeentebestuur Rilland-Bath
Datum
1782
Canadese strijdkrachten
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards