Houten lijst met tien onderscheidingen van Tonny van Renterghem.
Schep met houten blad, versterkt met ijzerbeslag. Turfschep.
Houten blokschaaf met wig.
Rode speelgoed vrachtauto met groene laadbak, waarvan de opstaande zijden in lengterichting zijn opengewerkt. Zwarte wielen. Metaalkleurige bumper en grill.
Correspondentie met betrekking tot maatregelen tegen burgers, waaronder controle op het houden van (hout)duiven, munitie, etc. gedurende de Tweede Wereldoorlog, 1940-1945
Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Houten aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Oprichting Het monument is opgericht naar aanleiding van een actie van gemeenteraadslid J.A.J. van Maarseveen in 1993-1994. Een bestaand monument uit de publicatie Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Ben van Bohemen en Wim Ramaker (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok, 1980) op pagina 175 heeft als voorbeeld gediend voor de bank in Houten. Onthulling Het monument is onthuld in mei 1995.
Stukken afkomstig van de gemeente Houten
Deze geschiedenis van de oorlogsjaren in Houten zijn tevens aangevuld met dagboekfragmenten en brieven van Jaap Wttewaall (1918-2002) en Miep van der Velden (1918-2001) (ouders van auteur)
Een houten jubileum zijnde een verzameling bladzijden over hout :na den mensch der Schepping schoonste triumf en over één deszelfs verkoopers in deze lage landen gedurende een tijdvak van zestig jaren : mits-gaders afbeeldingen van beide zaken : uitgeg. ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de N.V. Houthandel v/h P. Rot CZ. te Westzaan 1886-1946 /
Het bevrijdingsmonument in Mierlo-Hout (gemeente Helmond) herinnert aan de bevrijding van Mierlo-Hout op 22 september 1944, aan omgekomen inwoners van het dorp en aan vier Britse militairen die bij de bevrijding van Mierlo-Hout op 22 september 1944 zijn omgekomen. De namen van de oorlogsslachtoffers uit Mierlo-Hout luiden: Jan van Berlo, Frans Cornuijt, Alexander Heldens, Jan Keijzers, Frans van Kimmenade, Mari Raijmakers, zuster Grada Roefs, Sjef Spoormakers, Harrie Smits, Henriëtte van Wetten en Wimke van Wetten. De namen van de Britse militairen die zijn omgekomen bij de bevrijding van uit Mierlo-Hout luiden: Sgt. P.C.E. Davies, Pte. James Ion, 2e Lt. Bruce John Millar, Cpl. Selwin Kettle. Op 22 september 1944 kwam met een hevige strijd een einde aan de Duitse bezetting van Mierlo-Hout. In het dorp en vooral in de spoorzone, woedden felle gevechten met vele doden en gewonden tot gevolg. Minder dramatisch verliep daarna de bevrijding van Helmond, drie dagen later op 25 september 1944. Oprichting Het monument te Mierlo-Hout is een initiatief van Henk van de Westerlo, Mario Coolen en Leo van Aerle. Het herdenkingsmonument in Mierlo-Hout is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Helmond, wijkraad Mierlo-Hout, de Rabobank en het bedrijfsleven. Onthulling De onthulling vond plaats op 22 september 2011. Er deden historische legervoertuigen mee maar tevens fanfare Unitas, de pastoor, de Wijkraad en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur. Op 22 september 2012 is een uitbreiding van het monument onthuld.
Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. Onder inventarisnummers 1-74 zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. Onder inventarisnummers 675-690 vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. Onder inventarisnummers 771-839 zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie. Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.
Gay Block and Malka Drucker produced the interview with Klaas van Houten on July 16, 1988 for their book "Rescuers: Portraits of Moral Courage in the Holocaust," Holmes & Meier, 1992, as well as their documentary film "They Risked Their Lives: Rescuers of the Holocaust." The United States Holocaust Memorial Museum Oral History Branch received the tapes of the interviews from Malka Drucker and Gay Block in March 1989.
Kampschoenen, van linnen met hout en sokken van ribkarton.
Houten profielschaaf, met aan voor- en achterzijde kerven.
Houten, blank gelakte kleerhanger met metalen haak en zwarte tekst.
Herengracht 380 1016 CJ Amsterdam