Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Johannahoeve

Johannahoeve

Johannahoeve, een boerderij en landgoed te Arnhem, was voorwerp van hevige strijd tijdens Market Garden. Britse troepen moesten het landingsterrein voor de landing van de Poolse zweefvliegtuigen op dinsdag 19 september 1944 verdedigen. Dit landingsterrein bleek echter precies voor de Duitse Sperrlinie te liggen en de Duitsers hadden het terrein goed verdedigd, het lukte de Britten dan ook niet om het terrein te veroveren en zij leden zware verliezen.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Bernard Holleman
Audio

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden. De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’. Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk". Bernard Holleman Bernard Holleman zat in het praktijkjaar van de HTS toen hij onder druk van familie, vooral van zijn grootmoeder, mee is gegaan met de razzia. Samen met vrienden van ‘Onesimus’, een christelijke jongensvereniging, kwam hij terecht in de ‘Johannahoeve’ bij Ede. Daar heeft hij gewerkt aan loopgraven. Na een keelontsteking en een zere kies kreeg hij van een plaatselijke dokter een ziekteverlofbrief. Hij is terug naar huis gelopen. Zijn logeeradressen onderweg vond hij bij verschillende familieleden in het land. Eenmaal in Rotterdam aangekomen kon hij aan het werk bij Jamin, die nu toegerust was op het werken voor de gaarkeukens. Uit angst voor verraad of ontdekking sliep hij iedere nacht op een ander adres dan zijn thuisadres wat bekend was bij de gemeentelijke administratie. Hij vertelt over de Hongerwinter, de voedseldroppings en hoe nodig deze waren. En, als zijn vrouw naast hem komt zitten, vertellen ze samen over hun verkeringstijd, over het Rotterdam van rond de eeuwwisseling en aan het begin van de oorlog.

Vervaardiger
Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia)
Vrij Nederland
Razzia van Rotterdam
Hongerwinter
Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Henk Apon
Audio

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden. De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’. Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk". Henk Apon Henk Apon zat nog in de vijfde klas van de HBS toen hij opgepakt werd bij de razzia. Twee van zijn broers waren al ondergedoken, en ze durfden het risico op een huiszoeking niet te lopen. Vanaf het Feijenoordstadion is hij samen met zo’n duizend andere mannen richting Waddinxveen en Utrecht gelopen om uiteindelijk tewerkgesteld te worden bij Ede in de buurt. Daar heeft hij loopgraven moeten graven in het gebied dat nog alle sporen droeg van de Slag om Arnhem. Ook nu werd er nog geschoten, ook op hen. Nadat er bij hem geelzucht werd geconstateerd, kreeg hij met drie anderen toestemming om terug naar huis te gaan. Onderweg kregen de mannen te maken met geallieerden die wegen bombardeerden. Bij thuiskomst bleek dat zijn vader een hongeroedeem had, één zus getrouwd was en de twee andere zussen op hongertocht waren gegaan. Zelf heeft hij de bevrijding, die vanaf begin mei werd gevierd, uitbundig meegevierd. Hij vertelt over de voedseldroppings en over zijn school en verdere opleiding, militaire dienst en werk na de bevrijding.

Vervaardiger
Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia)
Slag om Arnhem
Voedseldroppings
Bevrijding
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards