Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
In het licht van de bevrijding, interview 07
Audio

'In het licht van de bevrijding' is een achtdelige serie door Charles van den Berg waarin hij praat met acht personen uit Venlo die persoonlijk de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In 2005 is, in het kader van de 60ste herdenking van de bevrijding van Venlo, de serie uitgezonden door Omroep Venlo in het radioprogramma Venlo Plus. In dit zevende deel van de uitzending spreekt Charles van den Berg met Miek van Thiel-Hoofd. Zij is geboren in 1929 te Venlo. Haar vader was hoofd van de Gerardus Majellaschool in de binnenstad. Zij heeft alle dertien bombardementen in de kelder meegemaakt. Daar zat zij met een groot aantal mensen ondergedoken. Ze hadden eerder een grote voorraad eten ingeslagen, waardoor ze niet zo vreselijk honger leden. Op de verjaardag van haar vader, 17 januari 1945, is het hele gezin naar Bolsward geëvacueerd. Ze was toen 15 jaar. Een deel ging te voet naar Kouwekerke. Vervolgens gingen ze per trein naar een onbekende bestemming. Dit duurde 3 dagen. Ze arriveerden via Duitsland weer in Nederland in Oldenzaal. Vanuit daar gingen ze door naar Bolsward. Ze werden onderverdeeld bij vier gezinnen. Daar, in Bolsward, schreef haar vader een lied vol verlangen om Venlo weer te zien. Ze zaten hier van januari tot en met februari 1945. Haar vader werd teruggevraagd naar Venlo om de school te heropenen. Het gezin kon hierom terugkeren naar Venlo. Het huis stond er nog, maar het was door de Duitsers in gebruik geweest en zij hadden een puinhoop van het huis gemaakt. Haar vader begon vrij snel weer met het werk op de school.

Vervaardiger
Charles van den Berg
Datum
1944
Tweede Wereldoorlog
Oral history
Hongerwinter
In het licht van de bevrijding, interview 06
Audio

'In het licht van de bevrijding' is een achtdelige serie door Charles van den Berg waarin hij praat met acht personen uit Venlo die persoonlijk de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In 2005 is, in het kader van de 60ste herdenking van de bevrijding van Venlo, de serie uitgezonden door Omroep Venlo in het radioprogramma Venlo Plus. In dit zesde deel van de uitzending spreekt Charles van den Berg met Friedje Geurts-Leeder. Zij is geboren in 1922 te Venlo. Zij werkte bij de Radiocentrale in de Nieuwstraat. In oktober 1944 fietste zij naar Sevenum om haar voormalige buurman uit Venlo-Oost te berichten hoe het met zijn zoontje ging wat in het ziekenhuis lag. Hiervoor moest ze de Maasbrug over. Dit kon niet zonder goede reden. Ze probeerde met een smoes de Duitser die haar tegenhield te overtuigen dat ze de brug over moest. Ze moest zich melden bij de Orts Kommandant om het probleem voor te leggen. Ze kreeg een nieuwe pas waarmee ze wel toestemming kreeg om over de brug te gaan. Terug naar huis strandde ze in Blerick, de brug werd gebombardeerd. Op weg naar huis hield ze haar adem in toen zij de rouwende menigte zag na het bombardement van de Picardie en Nassaustraat. Later werkte ze als secretaresse van de Werfleider. Er was anders geen werk voor haar, hier werkten zelfs meerdere mensen uit Venlo. De Hongerwinter herinnert ze zich nog sterk. Op het laatst werd het heel moeilijk, er was heel weinig eten te krijgen. Ze is al die tijd in Venlo gebleven.

Vervaardiger
Charles van den Berg
Datum
1944
Hongerwinter
Oral history
Tweede Wereldoorlog
In het licht van de bevrijding, interview 08
Audio

'In het licht van de bevrijding' is een achtdelige serie van Charles van den Berg waarin hij praat met acht personen die persoonlijk de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In 2005 is, in het kader van de 60ste herdenking van de bevrijding van Venlo, de serie uitgezonden door Omroep Venlo in het radioprogramma Venlo Plus. In dit achtste deel van de uitzending spreekt Charles van den Berg met Reintje Berger. Zij is geboren in 1926 te Venlo. Ze woonde in de Nieuwstraat, haar vader was sinds 1921 burgemeester van Venlo. Toen de oorlog uitbrak, wilde hij niet voor de Duitsers werken. Hij stapte op, samen met 2 andere burgemeesters. Hierdoor moest haar vader onderduiken. Hij heeft onder andere ondergedoken gezeten in het Sint-Josephziekenhuis. Ze heeft alle 13 bombardementen bewust meegemaakt. Ze schuilde dan thuis in de kelder of bij anderen op momenten dat ze aan het werk was. Op 13 oktober is hun huis gebombardeerd. Het gezin leefde eerst verspreid bij andere gezinnen en verbleef later in het klooster Marienthal samen met een paar honderd andere mensen. Eind 1944 is ze een dagboek bij gaan houden. In 1945 vertrokken ze richting Stralen. Maar alles was afgesloten. Via een boer konden ze uiteindelijk toch vertrekken en een poosje op een boerderij verblijven. Met hulp van Duitsers zijn ze weer naar Venlo teruggekeerd. De bevrijding van Venlo was op 1 maart. Ze herinnert zich nog goed dat 2 maart een echte feestdag was. Na de oorlog werd haar vader weer burgemeester van Venlo.

Vervaardiger
Charles van den Berg
Datum
1944
Tweede Wereldoorlog
Oral history
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards