Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Almere, Nationaal Monument Bos der Onverzettelijken

Het 'Bos der Onverzettelijken' herinnert de inwoners van Almere aan het verzet tegen de bezetter in de periode 1940-1945. Oprichting De oprichting van het nationaal verzetsmonument was een initiatief van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. In Nederland ontbrak een plek waar alle gefusilleerde verzetsmensen tezamen werden geëerd. Tevens hadden Hare Majesteit Koningin Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus de wens uitgesproken eventuele geschenken ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijksjubileum tot uitdrukking te brengen door het planten van een boom. De gemeente Almere, als hart van het 'nieuwe land', vormt met het bos een band tussen verleden en toekomst. Openstelling Het 'Bos der Onverzettelijken' is op 29 april 1993 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard (beschermheer van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945) opengesteld voor het publiek. Vertegenwoordigers van het voormalige verzet onthulden samen met een afvaardiging van alle basisscholen van Almere op verschillende plaatsen in het bos teksten die herinneren aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de keuze van 29 april als datum van overdracht en openstelling van het 'Bos der Onverzettelijken' werd eer betuigd aan de honderdduizenden die 50 jaar eerder (op 29 april 1943) het werk neerlegden als protest tegen de aangekondigde deportatie van de Nederlandse ex-militairen in krijgsgevangenschap en aan hen die tijdens de April-Meistaking zijn omgekomen.

Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Verzetsgroep Beatrix
Monument
Sprekende beelden ;

Een productie uit 2009 door Nationaal Comité 4 en 5 mei De verhalen die schuil gaan achter de gedenktekens. Tien unieke portretten die samen een indringend beeld geven van uiteenlopende oorlogsherinneringen. 1.Gedenkplaats Bergen-Belsen; Ted Musaph-Andriesse vertelt over de ontberingen die zij heeft doorstaan in Bergen-Belsen. 2.Monument Kon Ned. Brigade Prinses Irene, Tilburg; Rudi Hemmes diende bij de Prinses Irene Brigade. 3.Monument bij de vuurtoren Westkapelle (Zeeland); De heer Poul Lous over de onderwaterzetting van Zeeuws Vlaanderen. 4.Plaquette voor Poolse militairen; Ruud Nobbe richtte een gedenkplaat op voor zes Poolse militairen die bij de bevrijding van Bourtange omkwamen. 5.Japanse vrouwenkampen; Judith Dalmeijer vertelt over de wijze waarop zij haar verblijf in een Japans vrouwenkamp verwerkt 6.Het Dampit monument; Philip Everaars en Chris van der Ven vertellen over hun herinneringen aan het Japanse strafkamp Dampit. 7.Monument op de Herdenkingshof Putten, Gerrit van der Poll vertelt over de wegvoering van alle mannen uit Putten. 8.Gijzelaarskamp Haaren; Max Kohstam werd als gijzelaar geïnterneerd in het kamp Haaren 9.Het Apeldoornse Bos; Eli Asser ontsnapte ternauwernood aan de deportatie van het personeel en de patiënten van ?Het Apeldoornsche Bos? 10.Bos der Onverzettelijken, Almere. Verzetsman Harry Verhey richtte het levende monument het Bos der Onverzettelijke op.

Organisatie
Historisch Centrum Overijssel
Nationaal Comité
Bergen-Belsen
Oorlogsmonumenten
Video
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards