Het monument 'De Dolfijn' herinnert de inwoners van Almere aan de Tweede Wereldoorlog. Onthulling Het monument is onthuld op 1 mei 1995 door burgemeester Pans.
Evangelie Gemeente Almere (302)
De gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' in Almere is opgericht ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen in de strijd tegen de bezetter in de periode 1940-1945. Het 'Bos der Onverzettelijken' is een nationaal verzetsmonument met een tweeledig doel: het op één plaats eren van de 2133 Nederlanders die in de periode 1940-1945 door de bezetter zijn gefusilleerd, en het tot stand brengen van een levende, groeiende band tussen het verleden van de verzetsstrijders en de toekomst van nieuwe generaties. Onthulling De gedenksteen is onthuld op 4 mei 1978.
Omslagtitel. - Geen titelpagina. [22] pagina's. : illustraties. ; 30 cm.
Archief van Cornelis Leendert van Leeuwen (21-12-1924 - Almere, 15-9-2006). Indiëganger. De uit Amsterdam afkomstige Cornelis Leendert van Leeuwen maakte in de periode tussen 1946 en 1949 als indiëganger (waarschijnlijk) deel uit van het OVW-bataljon (OVW: Oorlogsvrijwilligers) 2-10 Regiment Infanterie. Het archief bestaat uit een persoonsbewijs Cornelis Leendert van Leeuwen.
ARCH00981: Archief Nederlandse Politiebond Aanvulling 2017 Commissies
COLL00297: Fotoarchief De Waarheid ANNEX Foto's van Fernando Pereira
Het 'Bos der Onverzettelijken' herinnert de inwoners van Almere aan het verzet tegen de bezetter in de periode 1940-1945. Oprichting De oprichting van het nationaal verzetsmonument was een initiatief van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. In Nederland ontbrak een plek waar alle gefusilleerde verzetsmensen tezamen werden geëerd. Tevens hadden Hare Majesteit Koningin Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus de wens uitgesproken eventuele geschenken ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijksjubileum tot uitdrukking te brengen door het planten van een boom. De gemeente Almere, als hart van het 'nieuwe land', vormt met het bos een band tussen verleden en toekomst. Openstelling Het 'Bos der Onverzettelijken' is op 29 april 1993 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard (beschermheer van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945) opengesteld voor het publiek. Vertegenwoordigers van het voormalige verzet onthulden samen met een afvaardiging van alle basisscholen van Almere op verschillende plaatsen in het bos teksten die herinneren aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de keuze van 29 april als datum van overdracht en openstelling van het 'Bos der Onverzettelijken' werd eer betuigd aan de honderdduizenden die 50 jaar eerder (op 29 april 1943) het werk neerlegden als protest tegen de aangekondigde deportatie van de Nederlandse ex-militairen in krijgsgevangenschap en aan hen die tijdens de April-Meistaking zijn omgekomen.
Het Lancastermonument in Almere herinnert aan de crash van een Lancaster-vliegtuig van de Royal Airforce in Almere op 1 mei 1943 om 02.38 uur 's nachts in het IJsselmeer. Het vliegtuig was onderweg naar Essen om deze Duitse industriestad te bombarderen. De zeven inzittenden kwamen bij de crash allemaal om het leven. De namen van de zeven slachtoffers luiden: Sergeant A.V. Ansell (22) de navigator, sergeant W.J. Glothham (leeftijd onbekend) piloot, sergeant M.J. Grace, verantwoordelijk voor de bommen, sergeant J.Hodgson (22), sergeant J.K. Mansley (21) werktuigbouwkundige, sergeant Nugent (31) en sergeant C.D. Todd (18). Oprichting Het monument is opgericht op initiatief van de stichting Ongeland uit Lelystad en Stichting 4 mei-herdenking Dronten. Onthulling Het monument is onthuld op zaterdag ? oktober 2014. Tijdens de plechtigheid werden ter nagedachtenis aan de zeven inzittenden kaarsen aangestoken. Ook werd er voor hen een minuut stilte in acht genomen.
van Alkemadelaan 7, Den Haag,1971 - 1994
Joost van Almere, Hoe Amerika groot werd, grepen uit de politiek der Verenigde Staten, Amsterdam, Volksche Uitgeverij Westland, 1943.
Met lit. opg. 80 p. : foto's, tek. ; 20 cm.
Een productie uit 2009 door Nationaal Comité 4 en 5 mei De verhalen die schuil gaan achter de gedenktekens. Tien unieke portretten die samen een indringend beeld geven van uiteenlopende oorlogsherinneringen. 1.Gedenkplaats Bergen-Belsen; Ted Musaph-Andriesse vertelt over de ontberingen die zij heeft doorstaan in Bergen-Belsen. 2.Monument Kon Ned. Brigade Prinses Irene, Tilburg; Rudi Hemmes diende bij de Prinses Irene Brigade. 3.Monument bij de vuurtoren Westkapelle (Zeeland); De heer Poul Lous over de onderwaterzetting van Zeeuws Vlaanderen. 4.Plaquette voor Poolse militairen; Ruud Nobbe richtte een gedenkplaat op voor zes Poolse militairen die bij de bevrijding van Bourtange omkwamen. 5.Japanse vrouwenkampen; Judith Dalmeijer vertelt over de wijze waarop zij haar verblijf in een Japans vrouwenkamp verwerkt 6.Het Dampit monument; Philip Everaars en Chris van der Ven vertellen over hun herinneringen aan het Japanse strafkamp Dampit. 7.Monument op de Herdenkingshof Putten, Gerrit van der Poll vertelt over de wegvoering van alle mannen uit Putten. 8.Gijzelaarskamp Haaren; Max Kohstam werd als gijzelaar geïnterneerd in het kamp Haaren 9.Het Apeldoornse Bos; Eli Asser ontsnapte ternauwernood aan de deportatie van het personeel en de patiënten van ?Het Apeldoornsche Bos? 10.Bos der Onverzettelijken, Almere. Verzetsman Harry Verhey richtte het levende monument het Bos der Onverzettelijke op.
Vijzelstraat 32 1017 HL Amsterdam