Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bevrijding Enschede

Bevrijding Enschede

De bevrijding van Enschede vond plaats op 1 april 1945. Op eerste Paasdag marcheerden Britse soldaten vanuit het zuiden Enschede binnen. Het westen was moeilijker te bereiken vanwege het Twentekanaal, maar de Engelsen veroverden de Lonnekerbrug. Op 2 april werd ook het vliegveld veroverd.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Enschede, plaquette in het NS-station

De plaquette in het NS-station te Enschede is aangebracht ter nagedachtenis aan vier personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de vier slachtoffers luiden: J.A. Ekelhof, Aafke J. Krol, G.H. Moerkotte en J.L.M. Panders. J.A. Ekelhof werd geboren op 30 januari 1890 te Oldenzaal. Hij was werkzaam als lijnassistent voor de Nederlandse Spoorwegen. Ekelhof kwam samen met zijn vrouw en twee kinderen om het leven tijdens een bombardement.   Aafke J. Krol werd geboren op 14 februari 1926 te Enschede. Ze kwam op 22 maart 1945 door een bombardement om het leven. G.H. Moerkotte werd geboren op 24 april 1898 te Nordhorn (Duitsland). Hij zat ondergedoken in Hengeveld bij Goor. Tijdens de bevrijding werd hij door een kogel dodelijk getroffen. Hij overleed op 1 april 1945. J.L.M. Panders werd geboren op 8 december 1924 te Enschede. Hij was tewerkgesteld in Duitsland. Tijdens een vluchtpoging werd hij gearresteerd en in een concentratiekamp doodgemarteld. Oprichting Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Vervaardiger
Ir. H.G.J. Schelling
Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Burgerslachtoffers
Nederlandsche Spoorwegen
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards