Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Duitse inval in Gelderland

Duitse inval in Gelderland

De Duitse inval in Gelderland richtte zich vooral op de Nederlandse verdediging bij de Grebbelinie. Ook de strijd om de IJssel, de oversteek bij fort Westervoort en de strijd bij de Brug bij Heumen waren cruciaal.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Fotokopie Oorlogsherinneringen Paul Rutjes, gemaakt 6-2-1998 (kopie)

Envelop met moderne fotokopie uitgetypte oorlogsherinneringen van Paul Rutjes (informeel) Deze oorlogsherinneringen zijn opgeschreven door Paul Rutjes. Dit exemplaar is een kopie van de uitgetypte versie en beslaat pagina 33 t/m 88. Hiervoor bevindt zich nog een aan twee zijden bedrukte pagina over de georganiseerde wandeling in augustus 1945 in Wijchen waarvan de opbrengst naar door de oorlog getroffen families in Groesbeek ging. Tussen de tekst zijn veel foto's, paspoorten en formulieren geplaatst. Zijn herinneringen beginnen daags voor de Duitse inval. Paul Rutjes groeide op in Wijchen en werd geboren op 4 juli 1923. Hij beschrijft de Duitse inval op 10 mei 1940 en de gevolgen hiervan voor hem in Wijchen en omgeving. Op 21 juni 1943 vertrok hij als landbouwer naar Duitsland. Hij verbleef bij een gastgezin in Till-Moyland. Hij vond werk bij Von Elsbergen in het kasteeltje Rittergut Kemnade. Hierna kreeg hij een kantoorbaan in Wissel bij Kurt von Hagen. In september reisde hij terug naar Wijchen. Hierna werd hij gezocht door de bezetter, omdat hij onder andere distributiebonnen vervalst had. Hij vluchtte naar Zeist. Hij beschrijft in 1944 het bombardement op Nijmegen. Toen vertrok hij weer naar Wijchen. Hij beschrijft ook operatie Market Garden en de bevrijding. In oktober 1944 hielp hij in een noodziekenhuis in Wijchen. Trefwoorden: Wijchen, Nijmegen, Groesbeek, distributiesysteem, Arbeidseinsatz, onderduiken, bombardement, operatie Market Garden, bevrijding, verzet, liefde.

Organisatie
Erfgoed Gelderland
Operatie Market-Garden
Object
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards