Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Groep N.O.

De verzetsgroep N.O. (Neutrale Organisatie) te Schiedam verspreidde aanvankelijk de uitgaven van andere illegale groepen. Van juni 1944-juni 1945 gaf de groep een eigen illegaal blad uit, De N.O. (nr. 548 in L. Winkel, De ondergrondse pers). De ontslagen burgemeester, mr. dr. F.L.J. van Haaren, schreef de hoofdartikelen die eindigden met een gedicht, dat steeds een parafrase was op het thema: Vergeten ... nooit!

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Westbroek, monument voor de N.H. kerk

Het monument voor de N.H. kerk in Westbroek (gemeente De Bilt) is opgericht ter nagedachtenis aan twintig inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Onder hen bevinden zich zes verzetsmensen en drie burgers die op 5 mei 1945 om het leven zijn gekomen. De namen van de twintig slachtoffers luiden: J.B. Atteveld, T. van Barneveld, J. Bolander, M. v.d. Boom, M. Bouma, L. v. Dam, J.C. Hildebrand, L.M. Jaarsma, T. v. Keulen, E. Klein, W. de Kruijff, J.B. Lenssinck, H.C. Manten, J.G. Oudhof, T.O. Oudhof, G. de Rooij, H. Seldenrijk, C. Smaling, J. v.d. Tol en W.G. Verheul. Ooggetuige Nico de K. (schuilnaam in het verzet: Nico de Kip) over 5 mei 1945: 'Een groep verzetsstrijders verzocht mij mee te gaan naar Westbroek waar een radiopeilwagen van de Duitsers zou staan. Met succes werd de groep Duitsers ontwapend en de officieren werden ingesloten in de burgemeesterskamer van het Raadhuis. Een cruciale fout is toen gemaakt omdat de daar aanwezige telefoon nog werkte. Al gauw klonk mitrailleurvuur. Het was duidelijk, daar kwamen de Duitse versterkingen, telefonisch besteld, uit Bilthoven. Het werd een grote schietpartij. Ik heb toen, bij zo'n overmacht, mijn geweer opzij gegooid en ben de pastorie ingevlucht. (...) Zes jonge kerels uit het verzet waren die dag door de Duitsers gedood. Ze hadden geen schijn van kans. (...) Ook drie inwoners uit Westbroek overleefden het die vreselijke dag niet. (...) Jarenlang heeft men in Westbroek en omgeving bevrijdingsdag niet uitbundig gevierd en nóg is het na zestig jaar een moeilijk onderwerp.'

Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Burgerslachtoffers
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards