Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bewarings- en verblijfskampen

Bewarings- en verblijfskampen

Met Bewarings- en interneringskampen worden de kampen aangeduid waarin na de bevrijding van collaboratie verdachte personen werden ingesloten.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Antes, J.P.
Object

Archief van Johanna Petronella (Ank/ Anke) Antes (Wonigiri [Nederlands-Indië], 23 januari 1923 – 27 maart 2001). Johanna Petronella (Ank) Antes was de enige dochter van Gerardus Franciscus Petrus Antes en Laurina Rijsdijk, en zus van Willibrord Cornelis Adrianus Antes, Cornelis Laurentius Antes, Laurentius Gerardus Antes, en Gerardus Johannes Antes. In de vooroorlogse jaren verbleef Ank Antes met leden van het gezin enige tijd in Nederland. In januari 1940 vertrok zij met het oog op de oorlogsdreiging in Europa aan boord van het (Japanse) passagiersschip “Haruna Manu” richting Indonesië. Eén van de broers van Ank Antes, Cornelis Laurentius Antes, was KNIL-militair. Hij nam in januari 1942 deel aan de verdediging van het eiland Tarakan tegen de Japanse invasie, en kwam op 12 januari om het leven. Tijdens de Japanse bezetting van Indonesië werden Ank Antes en haar moeder geïnterneerd. Ank Antes verbleef in de interneringskampen Soemowono in de omgeving van Ambarawa (Java), en waarschijnlijk ook in kamp Moentilan (Java), waar haar moeder Laurina Antes-Rijsdijk op 27 juni 1945 overleed. Ank Antes, die voor de oorlog een medische studie volgde, werkte in een of beide interneringskampen in de ziekenboeg. Ank Antes overleefde de oorlog, en keerde na de bezetting terug naar Nederland. Zie ook VMA 19654 voor tekening door J.P. Antes gemaakt in interneringskamp, en 19655 voor foto's van en met betrekking tot J.P. Antes. Het archief bestaat uit een notitieboekje met dagboek(aantekeningen), en enkele naoorlogse documenten en door Ank Antes opgeschreven oorlogservaringen.

Organisatie
Verzetsmuseum Amsterdam
Japanse invasie
Japanse bezetting
Soemowono
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards