Back to top

In het kader van het project WO2 Open Data Depot, dat het Netwerk Oorlogsbronnen uitvoert in samenwerking met een aantal partners, komt materiaal van de Filmdienst der NSB vrij als open data. Het betreft geconfisqueerd oorlogsmateriaal uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op donderdag 31 mei is een bijeenkomst bij Beeld en Geluid over de wetenschappelijke waarde van dit materiaal. Deelname is gratis, maar aanmelding verplicht. 

 

Programma

15.00 – 15.10 Welkom door Eppo van Nispen tot Sevenaer (Algemeen Directeur, Beeld en Geluid) 

15.10 – 15.30 Hoe maak je propagandafilms van de Filmdienst der NSB beschikbaar in het publieke domein? door Ruurd Blom (Media Manager Toegang Archieven) en Maartje Hülsenbeck (Jurist Intellectueel Eigendomsrecht, Beeld en Geluid) 

15.30 – 16.00 De Filmdienst van de NSB door René Kok (Beeldresearcher, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) 

16.00 – 16.45 Paneldiscussie o.l.v. Bas Agterberg (Specialist Mediahistorie, Beeld en Geluid) 'Wat is de wetenschappelijke waarde van dit (foute) bronmateriaal en waarom is het belangrijk om dit materiaal ‘open’ beschikbaar te stellen in het publieke domein?' Panelleden zijn: Rense Havinga (Historicus en Conservator, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945), Robin te Slaa (Historicus en Auteur), Chris Vos (Onderzoeker en Documentairemaker), Jesse de Vos (Onderzoeker Interactieve en Nieuwe Media, Beeld en Geluid), Frank van Vree (Onderzoeker en Directeur NIOD). 

16.45 – 17.00 Q & A

17.00 Drankje