Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Engelandvaarders

De tocht naar Engeland

Engelandvaarders waren Nederlanders die na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 en uiterlijk op 6 juni 1944 (D-day), tegen de wil van de vijand, bezet Nederlands gebied of vijandig (bezet) gebied hebben verlaten met de bedoeling een persoonlijke bijdrage te leveren aan de geallieerde oorlogsvoering. Later werden ook diegenen die nooit in Engeland waren gearriveerd maar tijdens hun tocht werden gearresteerd, gevangen hadden gezeten tot de bevrijding en aantoonbaar de intentie hebben gehad om aan de strijd tegen de vijand deel te nemen, geschaard onder de Engelandvaarders.

De 4 hoofdroutes van Engelandvaarders

Het was niet makkelijk om uit bezet Nederland weg te komen. De reis was lang en gevaarlijk en niet iedereen haalde het. Aangekomen in Engeland werden de Engelandvaarders verhoord om hun betrouwbaarheid te toetsen.

Deze verhoren werden afgenomen door de Britse inlichtingendienst en vervolgens door de Nederlandse Politie Buitendienst (PBD) in Londen. De verhoren van de PBD liggen opgeslagen in het Nationaal Archief en zijn nu digitaal beschikbaar.

De weergegeven routes zijn gemaakt op basis van informatie uit dit archiefmateriaal. In sommige gevallen is deze informatie aangevuld met secundaire bronnen. Omdat niet altijd exacte data en locaties konden worden achterhaald, is soms de meest logische optie ingevuld. De opgenomen verhoren bevatten voornamelijk de gegevens van degene die daadwerkelijk in Engeland zijn aangekomen. Van degene die Engeland niet hebben gehaald is op Oorlogsbronnen geen route-informatie beschikbaar. Wel vind je deze personen mogelijk onder "Wie waren de Engelandvaarders?"

Over de routes

Routes Engelandvaarders

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards