Back to top

Gronings AudioVisueel Archief (GAVA)

Het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) verzamelt en beheert het audiovisuele erfgoed van stad en provincie Groningen. Het GAVA is verbonden met RHC Groninger Archieven.

Cascadeplein 4
9726 AD Groningen
Nederland
050-5992000

Oorlogsbronnen Gronings AudioVisueel Archief (GAVA)

Gronings AudioVisueel Archief
Een tocht naar Java's zuidkust
Vervaardiger, datum
Nicolaï, H.
beschrijving
Film van Hans Nicolaï, legerarts in Nederlands-Indië, met een tochtje per boot van Nederlandse militairen naar de zuidkust van Java. Er is een gamelan- en een Chinees kinderfeest en de militairen bezoeken Patin beach.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759876
En nu.. de film van het kantonnement Zuidlaren (of) 't Leger anno 1935 (of) 1939 - 1940
Vervaardiger, datum
C. Tiddens
beschrijving
Het soldatenleven niet ver voor de Tweede Wereldoorlog in en rond de kazerne van Zuidlaren. Aan de orde komen: wapeninstructie over karabijn en pistool, excerceren, veldoefeningen, appèl en wachtparade. De keuken, het orkest en gymnastiekoefeningen. Het Korps Motordienst in actie. Een bezoek aan vliegveld Eelde, zwemmen in het Zuidlaardermeer, het uitdelen van de wedde en ijshakken in de winter.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759386
Gronings AudioVisueel Archief
Diversen
Vervaardiger, datum
M. Levie
beschrijving
Diverse filmfragmenten: aan zee (Nederland?); leeuwen in de dierentuin; op vakantie in Zwitserland en Milaan; vuurwerk in Groningen op 28 augustus 1947 (275 jaar Groningens ontzet), 100 jaar Stedelijk Gymnasium (Praedinius) in 1947.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759317
Gronings AudioVisueel Archief
Het offer
Vervaardiger, datum
Onbekend
beschrijving
Korte film van vlak na de Tweede Wereldoorlog, van Stichting 40-45, die oproept tot steun aan mensen uit het voormalige verzet, die nu lichamelijke of geestelijke problemen hebben.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759885
Gronings AudioVisueel Archief
Verzetsfilm
Vervaardiger, datum
M. Levie
beschrijving
Nagespeelde verzetssituaties uit de Tweede Wereldoorlog op het platteland: Duitse soldaten gaan een woning binnen, een man komt aangefietst, belt aan, wordt onder schot gehouden en een schuur in gedirigeerd. Beelden van publiek en rondlopende soldaten met getrokken pistolen. Een man fietst langs huizen en levert bonkaarten af; de gearresteerde man springt uit de schuur en holt weg.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759385
download