Back to top

Kijk & Luistermuseum

De collectie van het Kijk & Luistermuseum omvat 230 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals speeldozen, straatpiano’s en draaiorgels. Daarnaast zijn historische voorwerpen en textielobjecten onderdeel van de collectie. 

Via CollectieGelderland.nl is een deel van de collectie online te bekijken. 

Kerkstraat 1
6721 VA Bennekom
Nederland
0318-414629

Oorlogsbronnen Kijk & Luistermuseum

Bevrijdingsrok of Nationale Feestrok uit 1946
Collectie
Kijk & Luistermuseum
trefwoorden
Textiel
beschrijving
Rok gemaakt ter gelegenheid van de eerste herdenking van de bevrijding. De rok is gemaakt van allerlei lapjes met een emotionele waarde. Op enkele lapjes staan stempels. De lapjes zijn met festonsteken aan elkaar gezet. In oranje is de tekst "5 mei 1946" geborduurd. De rok sluit met een ritssluiting en een haak en oog. De Nationale Feestrok, geen nieuwe mode. De Amsterdamse Mevrouw A.H. Boissevain – van Lennip (1896 - 1965) was voor de oorlog strijdbaar voor vrouwenemancipatie. In de oorlog verzetsstrijder tot zij in 1943 werd opgepakt, overleefde ter nauwer nood het kamp Dachau. Op een moeilijk moment in haar cel ontving ze, toegestuurd door een vriendin uit Nederland, een pakje. De inhoud was een kleedje, gemaakt door vriendinnen van verschillende lapjes stof van hun kleding. Ze vertelde het haar celgenoten en het kleedje werd een symbool van vriendschap, eenheid en plannen maken. Na de oorlog werd mevrouw Boissevain opnieuw actief in de vrouwenbeweging. Zij zag het als haar taak mee te werken aan het helen van wat stuk was. Het oorlogskleedje, gemaakt van (kapotte)resten, werd de basis van het idee voor één vrouwelijk kledingstuk de “rok” waarin de symboliek altijd herkenbaar zou zijn. Het ideaal was om alle vrouwen op elke volgende viering van de bevrijding en hoogtijdagen te zien in eenzelfde feestrok, een persoonlijk document, gemaakt van lapjes uit de oorlogsjaren. Door een opgericht rokkencomité werd één voorschrift gegeven voor de versiering van de zoom. Die moest bestaan uit driehoeken met een naar boven wijzende punt. In de punt middenvoor moest staan: ” 5 mei 1945”. Verder was iedereen vrij in de keuze van: kleur, model en soort lapjes. Iedere volgende Bevrijdingsdag en jaartal moest op de volgende punt worden geborduurd als symbool voor de dagen van bevrijding en andere hoogtepunten van ons volksbestaan die wij in saamhorigheid vieren. Vrouwen bouwen door het werk met hart en handen aan saamhorigheid. Moeders moeten hun feestrok nalaten aan de oudste dochter, zodat na een paar geslachten een rokkengeschiedenis ontstaat. Het rokkencomité voerde voor haar gedachten propaganda via vrouwen-verenigingen, scholen en het tijdschrift ”Vrouwenpost”. Ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina op 2 september 1948, in Den Haag, trokken honderden vrouwen met hun feestrok langs de koningin.
https://www.collectiegelderland.nl/kijk&luistermuseum/object/fd8d4c29-4081-b772-1dbe-779ac4d23b93
Kijk & Luistermuseum
Ondersteek van rond 1940
Collectie
Kijk & Luistermuseum
trefwoorden
Historische collectie
beschrijving
Ondersteek of po van wit emaille met een aangezet oor en een deksel.
https://www.collectiegelderland.nl/kijk&luistermuseum/object/011ee079-8103-b04d-55c3-1f6714514b51
Kijk & Luistermuseum
Appelmoesroller
Collectie
Kijk & Luistermuseum
trefwoorden
Historische collectie
beschrijving
Appelmoesroller gemaakt van een draadstalenhouder waarvan de einden in de beukenhouten tonvormige roller grijpen. Wordt gebruikt om de gekookte appels door een zeef te drukken.
https://www.collectiegelderland.nl/kijk&luistermuseum/object/0484a4ea-2261-761d-f83d-e8a80d02b9af
Kinderonderbroek of luierbroek voor baby en peuter
Collectie
Kijk & Luistermuseum
trefwoorden
Textiel
beschrijving
Rozerode in ribbels gebreide katoenen kinder- of luierbroek met schuine pijpen. Tailleboord twee recht recht twee averecht met gaatjes voor een koordje. Deze broek is uit één stuk gebreid.
https://www.collectiegelderland.nl/kijk&luistermuseum/object/05b590ed-8256-b8b8-8931-71d34db730ca
Vingertopbeschermers om aardappelen mee te rooien uit 1945
Collectie
Kijk & Luistermuseum
trefwoorden
Historische collectie
beschrijving
Vingertopbeschermers. Ronde bussen met een puntige top. Deze werden gebruikt om aardappelen uit de grond te 'krabben' bij het rooien.
https://www.collectiegelderland.nl/kijk&luistermuseum/object/05eabeee-a7a1-6ad0-ff2a-d910b3de2ce8
download