Back to top

Museon

Als interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering wil het Museon mensen inspireren om de wereld te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Een van de vier functies van het museum is het beheer van erfgoed. De uitgebreide verzameling bevat materiaal m.b.t. het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Zuidoost-Azie (Japanse interneringskampen). Denk aan voorwerpen, tekeningen, affiches, pamfletten en foto’s. 

Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Nederland
070-3381338

Oorlogsbronnen Museon

http://cc.museon.nl/default.aspx#f24bca07-f7af-450e-92bf-5afd1bed361b
Museon (1942-1945)
broche (1942-1945)
Vervaardiger, datum
1942-1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • broches
 • signaalmiddelen
 • hals-, borst- en rugsieraden
 • sokken
 • vrouwenkampen
beschrijving
Een broche met de voorstelling van een gebreide sok in de kleuren rood, wit en blauw en een oranje bolletje garen. Onderaan de sok steken twee houten breipennetjes. Dergelijke broches met verkapte verwijzingen naar Nederland en het Oranje Huis werden veel gemaakt als teken van stil verzet in de vrouwenkampen. In dit geval wordt verwezen naar de Nederlandse driekleur en naar het spreekwoord: "En daarmee is de kous af" (daarmee is het afgelopen). Echter de kous is hier nog niet af, wat in deze context betekent dat men nog niet klaar is met de Japanse bezetting.
http://cc.museon.nl/default.aspx#id=%20218828
Museon (1940-1945)
Gericht aan Mussert (1940-1945)
Vervaardiger, datum
1940-1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • brieven
 • teksten
beschrijving
Twee briefen gericht tegen Mussert en de Duitse bezetters: - brief aan beide zijden beschreven. Op een kant met blauw en rood kleurpotlood: "Hou.zee. Hulde aan 49 jarige N.S.B. landverrader sabatuer Toon Mussert. Je 50st jaar zal je niet beleven geraffieneerde patser. Hieronder een tekening die een man met een strop om de nek toont en daarnaast: "Heil korporaal Hitler. Tunis gevallen. Duizende Dooden Duitschers Hoera!" Onderaan: "Vrij Nederland." Op de andere kant staat met zwarte pen aan de linkerzijde: "Landverraders zullen hun gerechten STRAF niet ontgaan, woorden gesproken door de radio. H.M. Koningin Wilhelmina." Hieronder de Nederlandse vlag met daarin "O.Z.O." en daaronder: "leve de Koningin Wilhelmina. Weg met de N.S.B. ploerten". Aan de rechterzijde met blauw potlood: "Robert en Berta de twee lustige vagebonden" bij een uit de krant geknipte foto van Hitler die Mussolini begroet. Hieronder met zwarte pen: "Engeland beleeft alle slagen behalve de laatste. Wie lacht daar!?" - brief aan beide zijden beschreven met blauw en rood kleurpotlood. Op een kant bij een foto uit een krant van Rijksmaarschalk Hermann Goering die zijn gelukwensen aan de jarige Hitler aanbiedt: "54 jaren. De twee ploerten in contact. 't laatste jaar. Heil Hitler 1914-1918. Hieronder: "Burgers, Boeren; en Buitenlui! Heden, Avond Feest Vergadering. Adolf Hitler is 54 jaren. De feestreden worden uitgesproken door de bekende landverraaders Seijs Inqwart, Toon Mussart, Geelkerken, Smibd en verschillende andere Veenhuis boefen. Zegt het voor." Op de andere kant aan de linkerzijde bovenaan een afbeelding van een man met een strop rond de hals met: "De afrekening komt wel ploert. Veenhuis geboefte. Vrij Nederland.' Aan de rechterzijde bovenaan: "Waar je ook schuil gaat. Wij zullen je wel vinden. Nu niet geholpen door een Duitsche vrouw." De tekst op de onderste helft staat omgekeerd geschreven. Links: "Wie de kerkklokken steelt verliest de oorlog". Rechts: "Jij wordt ter dood veroordeeld door 't Nederlandsche Volk. Jij en de andere landverraders. Korporaal Mussert voorop".
http://cc.museon.nl/default.aspx#id=%2065758-9
Museon (1940-1945)
concentratiekampjas (1940-1945)
Vervaardiger, datum
1940-1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • burgerkampen
 • kleding
 • jassen
 • textiel
beschrijving
Een jas gedragen door een geïnterneerde uit een concentratiekamp. De jas is van blauw-grijs gestreepte stof met twee zakken en een sluiting met vier knopen. Op de linker borst is een driehoekig rood stoffen lapje genaaid (= politieke gevangene) met daaronder een rechthoekig wit lapje voor het nummer van de geïnterneerde.
http://cc.museon.nl/default.aspx#id=%2071407
Museon (1940 -1945)
gasmasker (1940 -1945)
Vervaardiger, datum
1940 -1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • gasmaskers
 • verdedigingsmiddelen en bescherming
beschrijving
Groen rubberen gasmasker voorzien van katoenen banden die met metalen gespen aan een ring verbonden zijn. Deze ring past om een filter bij de neus. Het masker is voorzien van een rubberen slang die aan een gasfilterbus aangesloten kan worden.
http://cc.museon.nl/default.aspx#id=%2061913
download