Back to top

Museum Korps Rijdende Artillerie

In 1879 zijn officieren van het Korps begonnen voorwerpen en documenten te verzamelen die representatief werden geacht voor het uitbeelden van de geschiedenis van het KRA. In het museum wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het Korps met historische documenten en boekwerken, schilderijen, oude handvuurwapens, militaire attributen en gebruiksvoorwerpen en voorbeelden van vroegere uniformen. 

Via CollectieGelderland.nl is een deel van de collectie online te bekijken. 

Legerplaats bij Oldebroek, gebouw 79
Eperweg 149
8084 HE 't Harde
Nederland
0525 - 657836

Oorlogsbronnen Museum Korps Rijdende Artillerie

Museum Korps Rijdende Artillerie
Diner korpsverjaardag 1940
Collectie
Museum Korps Rijdende Artillerie
trefwoorden
beeldmateriaal
beschrijving
geposeerde foto in metalen lijst van een gezelschap officieren in kleine tenue KRA gezeten rond een gedekte tafel De foto dateert uit de mobilisatie periode 1939- 1940. De foto stelt voor de officieren van de te Poelgeest gelegen depot- batterij KRA. Aan het hoofd van de tafel Majoor Van Hemert. de staande figuur rechts achter in blauwe dolman is de luitenant Rutgers van Rozenburg. Rechts vooraan op het eerste plan de toenmalige tweede luitenant J.Gunning die in 1963 de eerste commandant werd van het herrezen Korps Rijdende Artillerie.
https://www.collectiegelderland.nl/museumkorpsrijdendeartillerie/object/257ce0a6-7444-0a06-279c-79fc320108af
Museum Korps Rijdende Artillerie
decoraties Haitsma Mulier
Collectie
Museum Korps Rijdende Artillerie
trefwoorden
kunstvoorwerpen
beschrijving
1. Officier Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. 2. kruis voor landurige dienst als officier met cijfer XXXV, 3. Mobilisatiekruis 1914-1918.
https://www.collectiegelderland.nl/museumkorpsrijdendeartillerie/object/26d012da-7cc0-bc30-7ef2-300feac9cbab
Collectie
Museum Korps Rijdende Artillerie
trefwoorden
kunstvoorwerpen
beschrijving
Voorwerp bestaat uit vierkantige, donkerblauwe lap textiel aan de voorzijde voorzien van borduurwerk, (monogram van koningin Juliana) aan de achterzijde over het gehele oppervlak voorzien van een kunstleren verstevigingsrug. Eveneens aan de achterzijde langs de bovenrand messing (taille)haken waarmee het voorwerp aan ringetjes kan worden gehaakt. Voorwerp vormt pendant met A021.Het voorwerp met zijn pendant werd bij de beëdiging van personeel over het kanon van een stuk gehangen en diende op deze wijze als vervanging van het vroegere d.i voor de Tweede Wereldoorlog, in de kulas opgenomen relief met het koninklijk monogram. De oneigenlijke aanduiding "schabrak" is ontleend aan de benaming voor een onder een paardenzadel aangebracht, min of meer versierd dekkleed.
https://www.collectiegelderland.nl/museumkorpsrijdendeartillerie/object/48bb2ef0-10c7-1f97-1ef4-65f4ce48b245
Collectie
Museum Korps Rijdende Artillerie
trefwoorden
wapens
beschrijving
De schede is vervaardigd van leer en met haaienhuid overtrokken, De boven, de twee middenbanden met oorring en de onderband zijn vervaardigd van gedreven en verguld metaal met voorstellingen van krijgstaferelen. De sleepplaat gevormd in de gedaante van een slang. Uit een beschrijving onder nr 73 in de oorspronkelijke catalogus van het museum, blijkt dat de schede behoort heeft bij een in het begin van de 19e eeuw door de officieren der artillerie in Ned.OostIndie, aangeboden sabel aan A. R.W Gey van Pittius. De sabel is tijdens de tweede wereldoorlog verloren gegaan.
https://www.collectiegelderland.nl/museumkorpsrijdendeartillerie/object/48c4f5e6-8851-4cbe-d0c9-7cd05c2821dd
Collectie
Museum Korps Rijdende Artillerie
trefwoorden
kunstvoorwerpen
beschrijving
Voorwerp bestaat uit vierkantige, donkerblauwe lap textiel aan de voorzijde voorzien van borduurwerk,( monogram van koningin Juliana) aan de achterzijde over het gehele oppervlak voorzien van een kunstleren verstevigingsrug. Eveneens aan de achterzijde langs de bovenrand messing (taille)haken waarmee het voorwerp aan ringetjes kan worden gehaakt. Voorwerp vormt pendant met A020. Het voorwerp met zijn pendant werd bij de beëdiging van personeel over het kanon van een stuk gehangen en diende op deze wijze als vervanging van het vroegere d.i voor de Tweede Wereldoorlog, in de kulas opgenomen relief met het koninklijk monogram. De oneigenlijke aanduiding "schabrak" is ontleend aan de benaming voor een onder een paardenzadel aangebracht, min of meer versierd dekkleed.
https://www.collectiegelderland.nl/museumkorpsrijdendeartillerie/object/4bfe8e8a-2570-7e3e-778d-ecc75fa77dba
download