Back to top

Nederlands Muziek Instituut

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is het centrum voor het muzikaal erfgoed in Nederland. Duizenden muziekhandschriften, brieven en andere documenten zijn te vinden in de muziekarchieven. Zo hebben zij ook meegewerkt aan het (digitale) project 'De Tweede Wereldoorlog in muziek'.

Spui 70
2511 BT Den Haag
Nederland

Oorlogsbronnen Nederlands Muziek Instituut

Oostlandlied (1941-01-01)
Vervaardiger, datum
1941-01-01
trefwoorden
overig
beschrijving
In juli 1941 begonnen de Duitsers een intensieve wervingscampagne voor deelname aan hun strijd tegen het 'roden gevaar' in het oosten. Nederlanders werden hierin opgeroepen zich te melden voor het Vrijwilligerslegioen Nederland. Zo'n gebeurtenis vroeg natuurlijk om een lied. Die kwam vanuit de WA, die ook een eigen regiment leverde aan het Vrijwilligerslegioen. Jaap van Kersbergen en Piet Heins maakten voor dit WA-regiment het Oostlandlied.
http://www.wo2-muziek.nl/nl/Muziek/68.html
Hoor de vrouwen zingen (38'), Pooh&Piglet, Vught-Ravensbrück 1944-1945
Vervaardiger, datum
Piano: Coen Affolder
trefwoorden
overig
beschrijving
Liedjes gezongen door Gisela Wieberdink-Söhnlein & Hetty Voûte, Pooh&Piglet, bij de presentatie van het boek Vrouwen van Vught (Hans Olink, 1994) in Nationaal Monument Kamp Vught. Met pianobegeleiding van Coen Affolter, die eveneens tijdens de oorlogsjaren in kamp Vught vast zat. Gisela en Hetty schreven de liedjes tijdens hun gevangenschap in Vught en Ravensbrück, waaronder Ravensbrück-les-Bains. Voor de presentatie waren ook de chauffeurs van het Rode Kruis uitgenodigd, die vanuit Zweden de ex-gevangenen van Ravensbrück terug naar Nederland brachten.Zie ook:
http://www.wo2-muziek.nl/nl/Muziek/18.html
Anne Frank Cantate, Mors (14'13) (1985-01-01)
Vervaardiger, datum
Kox, Hans, 1985-01-01
trefwoorden
klassiek
beschrijving
De Anne Frank Cantate is in opdracht van de NCRV geschreven ter herdenking van veertig jaar bevrijding. De cantate behoort tot het oorlogsdrieluik In those days, Requiem for Europe en de Anne Frank Cantate. Het is geschreven voor groot orkest, koor en solisten (sopraan, alt en bas) en bestaat uit Introductie, Nox, Mors en Lux. Het deel Mors (Dood) beschrijft de holocaust. SS-soldaten beschrijven als ooggetuigen hoe joden in de concentratiekampen op een gruwelijke manier om het leven zijn gebracht.
http://www.wo2-muziek.nl/nl/Muziek/29.html
Auf der Heide / Westerbork (5'42) (1943-01-01)
Vervaardiger, datum
Wijze, Louis de, 1943-01-01
trefwoorden
overig
beschrijving
"Na enkele zeer woeste commandanten, SS-commandanten, kwam er [in Kamp Westerbork] de SS-officier Gemmeker. Hij deed het heel anders. Hij wilde een zekere rust, een zekere sfeer kweken opdat de mensen in elk geval zolang ze in Westerbork waren en niet op transport werden gesteld rustig bleven, en dat lukte aardig goed. [...] De liedjes waren allemaal in het Duits, want Duits was de voertaal en zeker voor alles wat de artiesten daar lieten horen was Duits de aangewezen en verplichte taal. [...] Het eerste liedje dat ik voor u ga zingen is Auf der Heide. Dat liedje wijst erop, althans de tekst van het liedje, hoe mooi die heide toch is, hoeveel je daarvan kunt houden. Nou, het omgekeerde was eigenlijk waar."Bron tekst en opname: cd Cabaret in Kamp Westerbork / Liedjes uit 1943 opnieuw gezongen en toegelicht door oud-kampgevangene Louis de Wijze; Louis de Wijze en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, 2001Met dank aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork voor de toestemming dit werk te laten horen.
http://www.wo2-muziek.nl/nl/Muziek/81.html
Westerborkserenade
Vervaardiger, datum
Johnny & Jones
trefwoorden
amusement
beschrijving
Max Kannewasser en Nol Van Wesel, oftewel Johnny&Jones waren gevangen in Westerbork, waar ze naast hun zware werk in de vliegtuigsloperij ook nog optraden. Bij een bezoek aan Amsterdam in augustus 1944 namen ze enkele liedjes uit hun Westerborkrepertoire op, waaronder deze Westerborkserenade. In september werden ze op transport gezet, begin 1945 zijn ze overleden in concentratiekamp Bergen-Belsen.Tekst muziek, muziek: Johnny & JonesOpname: Nekos-studio, Amsterdam; augustus 1944Uitgave op het Sonante label (zonder nummer) - kopie van NJA 0101; Granny RecordsIllustratie: Max Kannewasser en Nol van Wesel aan het werk in de metaalbarak van Kamp Westerbork, Joods Historisch Museum
http://www.wo2-muziek.nl/nl/Muziek/77.html
download