Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Nationaal Monument Amersfoort (foto: Anja van der Starre)

Aansluiting nieuwe collecties zoekdienst oorlogsbronnen.nl

23 oktober 2012 · Nieuws

Zoekdienst oorlogsbronnen.nl is door de aansluiting van vele Tweede Wereldoorlog-collecties sterk uitgebreid en verbeterd. Via deze portal is het nu mogelijk om met één muisklik binnen enkele seconden in de aangesloten collecties te doorzoeken op tekst, audio, video en beeld. 

Zoekdienst oorlogsbronnen.nl is door de aansluiting van vele Tweede Wereldoorlog-collecties sterk uitgebreid en verbeterd. Via deze portal is het nu mogelijk om met één muisklik binnen enkele seconden in de aangesloten collecties te doorzoeken op tekst, audio, video en beeld. Manager Netwerk Oorlogsbronnen, Edwin Klijn: ,,Oorlogsbronnen.nl is een zoekmachine specifiek gericht op de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in de voormalige koloniën. We vinden het belangrijk dat onderzoekers en andere belangstellenden hun weg weten te vinden in het alsmaar groeiende aanbod aan WO2-collecties op het internet.”

Met Oorlogsbronnen.nl zoekt u in één keer door zo’n 2 miljoen objecten (documenten, foto’s, tekeningen, video’s, dagboeken, archiefstukken, brochures, audiofragmenten, interviews, voorwerpen) uit tientallen verschillende archief-, bibliotheek- en museumcollecties. Zoekresultaten kunnen desgewenst verfijnd worden door te selecteren op onder andere het soort materiaal, de collectie of specifieke datum.

Een nieuwe collectie is Oorlog in Blik. Oorlog in Blik presenteert uniek materiaal van amateur- en professionele filmers uit de periode 1933-1950. Doel van Oorlog in Blik is een zo volledig mogelijk overzicht bieden van alle films en geluidsopnamen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland en Nederlands-Indië, inclusief de voorgeschiedenis (vanaf 1933) en de nasleep (tot 1950).

Maar ook de belangrijkste oorlogsmonumenten in Nederland, interviews met veteranen over hun in ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en de collectie van muziekwebsite musicforce.org zijn via de zoekdienst te vinden

DiMCoN

Een andere aansluiting is het digitale netwerk voor museumcollecties, DiMCoN. Netwerk Oorlogsbronnen heeft in afstemming met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed – de beheerder van DiMCoN – een selectie gemaakt uit het aanbod van deze portal. Via de zoekdienst vindt u nu dus ook data en beschrijvingen van oorlogsgerelateerde collecties uit bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het Tropenmuseum en het Joods Historisch Museum. 

Kamp Westerbork

Wie in oorlogsbronnen.nl zoekt op Westerbork vindt onder andere een overzicht van foto’s met daarop de oorlogsmonumenten van de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, transportlijsten uit de collectie van het NIOD, foto’s van wachtende Joden voor deportatie naar Oost-Europa uit de Beeldbank Wo2, kamptekeningen uit de collectie van het NIOD en MUSEON, dagboeken uit het Geheugen van Nederland, filmpjes uit Oorlog in Blik, getuigenverhalen uit het project Getuigen Verhalen en krantenartikelen van de Historische Kranten-website van de Koninklijke Bibliotheek.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media