Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Oorlogslevens.nl | Stadsarchief Amsterdam

Amsterdamse paspoortaanvragen onderdeel van Oorlogslevens.nl

1 juni 2021 · Nieuws

Amsterdamse paspoortaanvragen uit de jaren 1940-1945 zijn bewaard bij het Stadsarchief Amsterdam en nu onderdeel van ruim 30.500 tijdlijnen op Oorlogslevens.nl. Een aanvraag voor een paspoort moest worden ingediend bij de afdeling Bevolkingsregister en Verkiezingen op het Stadhuis van Amsterdam. Sommige paspoorten zijn uitgegeven in opdracht van het Gewestelijk Arbeidsbureau en te herkennen aan de vermelde 'A.B.'. Vanwege de verplichte tewerkstelling hoefde de aanvrager niet te betalen.

OORLOGSLEVENS | Paspoortaanvragen in Oorlogslevens.nl

 

Zoals timmerman Herman Zwol. Hij woont in de Amsterdamse Trompbuurt als hij op 17 juni 1942, vier maanden na de invoering van de verplichte tewerkstelling, zijn paspoort aanvraagt. Op 25 juni vertrekt hij naar Münster. Samen met Hendrik Carlee, die op een kwartier lopen afstand van hem woont. Of Willem Boom. Hij vraagt op 21 december 1942 zijn paspoort aan en vertrekt in januari 1943 als matroos naar Duisburg. Hij overleeft het niet. Zijn Duitse overlijdensakte, opgemaakt in Porz (bij Keulen), stelt dat hij is verdronken in de Rijn op 8 juli 1944. 

 

Op de foto (van links naar rechts): Ernst Katan, Elisabeth SeemerSara Velleman en Abraham Batavier

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media