Back to top

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n unieke bron uit WOII-portal oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: een barrage balloon demonstratie. 

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, in maart 1939, wordt bij het Kidbrooke Balloon Centre in het zuidoosten van Londen een demonstratie gegeven. De zittende Minister van Luchtmacht Sir Kingsley Wood woont de luchtbeschermingsoefening bij. Hij en een aantal parlementsleden laten zich verleiden om ‘een handje te helpen’. De fotowaarop dit is vastgelegd staat deze aflevering van Bron uitgelicht centraal.   

Sperbalonnen, in het Engels ‘barrage balloons’ ofwel ‘blimps’, waren onderdeel van het Engelse defensiesysteem. Deze reusachtige ballonnen van zo’n 19 meter lang werden opgelaten tot zo’n 1500 meter hoogte. Bevestigd met ijzeren kabels aan de grond, zorgden ze ervoor dat vijandelijke vliegtuigen niet laag genoeg konden vliegen voor een geslaagde aanval. De vliegtuigen werden ook gedwongen op een hoogte te vliegen in bereik van het luchtafweergeschut.

RAF Balloon Command

Het gebruik van de geraamteloze balonnen startte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen waren het er nog enkele. In aanloop naar en gedurende de Tweede Wereldoorlog werd dat aantal verveelvoudigt naar enkele duizenden. Eind jaren dertig riep de Britse Royal Air Force (RAF) dan ook al een Balloon Command in het leven. De duizende mannen en vrouwen in deze troepen werkten vanuit balloon centres verspreid over Engeland. 

De Oorlogsbronnen-portal bevat meer foto's van barrage balloons. Zoals deze, waaruit blijkt dat minister Wood een jaar eerder ook bereidwillig was om een ‘handje te helpen’. In 1938 trok hij bij een demonstratie een overall aan om de binnenzijde van een ballon te bekijken.