Back to top

Nieuw in de collectie-portal: 2.200 oorlogsbronnen uit de beeldcollectie van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Waaronder een fotoserie van een topontmoeting in Maastricht. 

 

Maastricht is op 13-14 september 1944 door de Amerikanen bevrijd. Het hoofdkwartier en commandocentrum van het Amerikaanse 9e leger 'Oklahoma' werd gevestigd in de Maastrichtse Tapijnkazerne en het nabijgelegen Henric van Veldekecollege in de periode 22 oktober 1944 tot 10 maart 1945.

Na de succesvolle opmars door Noord-Frankrijk en België en de bevrijding van Zuid-Nederlandse steden als Maastricht en Eindhoven, kwam de geallieerde opmars eind september vrijwel tot stilstand door het mislukken van Operatie Market Garden. Het grootste deel van Nederland wachtte op de bevrijding. 

Verdere plannen voor het westerlijk front werden besproken tijdens een topontmoeting in het Henric van Veldekecollege in Maastricht op op 7 december 1944. Daar ontmoetten de Amerikaanse generaal en geallieerd opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower, de Amerikaanse generaal Omar N. Bradley, de Britse veldmaarschalk Bernard L. Montgomery, de Britse luchtmachtcommandant Arthur Tedder en de bevelhebber van het  Amerikaanse 9e Leger luitenant-generaal William H. Simpson elkaar. 

 

Arthur Tedder, Omar Bradley, Dwight Eisenhower, William Simpson en Bernard Montgomery (vlnr) ter hoogte van villa Bos op weg naar villa Regout, waar Simpson verbleef. (Collectie RHCL, GAM)
Bradley, Tedder, Eisenhower, Montgomery en Simpson (vlnr) (Collectie RHCL, GAM)
Na afloop van de conferentie begeven Tedder, Eisenhower en Simpson zich naar buiten (Collectie RHCL, GAM)