Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bestelwagen van De Waarheid vlak na de oorlogOorlogsbronnen.nl | Verzetsmuseum Amsterdam

Communistische verzetsstrijders in Oorlogslevens.nl

17 september 2020 · Nieuws

Van ruim duizend oorlogsslachtoffers is informatie over betrokkenheid bij het communistisch verzet toegevoegd aan Oorlogslevens.nl. Bronnen over bijvoorbeeld lidmaatschap van de Communistische Partij van Nederland (CPN) staan daarmee in context van andere bronnen over persoonlijke gebeurtenissen in oorlogstijd, zoals arrestatie en gevangenschap. Voormalig CPN-partijsecretaris Joop IJisberg: “De toevoeging van het CPN-archief aan Oorlogslevens.nl levert een prachtige toegang tot andere bronnen over deze verzetsmensen op”.

Bekijk de namen van omgekomen CPN-leden op Oorlogslevens.nl

Communistische Partij van Nederland

Eén belangrijke speler uit de ‘ondergrondse’ is de CPN. Hun rol in het verzet was onmiskenbaar en zeer intensief, en die betrokkenheid was niet zonder risico. Veel verzetsstrijders moesten hun inspanningen met hun leven bekopen.

overlijden CPN leden
overlijden CPN leden
plaats van overlijden 2 cpn leden
plaats van overlijden 2 cpn leden
Plaatsen waar de meeste CPN-leden zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Netwerk Oorlogsbronnen

Ontstaan namenlijst

Na de bevrijding ontstond binnen de CPN het idee om een Gedenkboek te maken met daarin de namen, foto’s en gegevens over arrestatie en vervolging van de omgekomen communistische verzetsstrijders. In De Waarheid - het illegale verzets- en partijblad van de CPN - werden oproepen geplaatst voor het toesturen van deze informatie.

Oproep 28 november 1945 'Gedenkboek der Communistische Partij' in De Waarheid

Archief van de CPN

Het Gedenkboek is nooit gepubliceerd, maar de brieven, ingevulde formulieren met hun gegevens en foto’s zijn zorgvuldig bewaard, en later opgeborgen in het CPN-archief dat is ondergebracht bij het IISG. De hieruit voortgekomen documenten en namenlijst van ruim 1000 omgekomen verzetsstrijders zijn binnen een Metamorfoze-project van Netwerk Oorlogsbronnen met het IISG, opnieuw geordend en gecorrigeerd door voorzitter van de Stichting tot beheer van de archieven van de CPN Joop IJisberg.

kaart
kaart
Geboorteplaats van omgekomen CPN-leden in de Tweede Wereldoorlog (focus op Nederland) Netwerk Oorlogsbronnen
Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards