Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

De mensen van TRIADO: Ismee Tames

12 maart 2019 · Nieuws
VIDEO | In de interviewserie 'De mensen van TRIADO' komen betrokkenen bij het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit aan het woord. Ze vertellen over hun expertise en rol in het project. Maar ook over hun verwachtingen en het belang van TRIADO. In deze vijfde aflevering: Ismee Tames, programmaleider War & Society aan het NIOD en Arq/Stichting 1940-1945 hoogleraar Geschiedenis en Betekenis van Verzet tegen Oorlog en Onderdrukking aan de Universiteit Utrecht. 

In de eerste helft van TRIADO - het zogenaamde generieke deel - is een steekproef van 13,8 meter uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt. Deze fase liep van februari t/m december 2018 en in deze maanden zijn de methoden en technieken ontwikkeld om informatie over 'wie, wat, waar en wanneer' uit de data te kunnen halen. 

Tweede fase: onderzoek

Begin 2019 is de tweede fase van het pilotproject TRIADO ingezet, het zogenaamde specifieke deel. Hierin wordt onderzocht of het mogelijk is om op basis van de gekozen ontsluitingssystematieken, antwoord te geven op specifieke vooral kwantitatief-statistische wetenschappelijke onderzoeksvragen. Deze vragen worden bedacht door Ismee. Om alle mogelijkheden en onmogelijkheden van het systeem zo goed mogelijk te doorgronden, werkt ze nauw samen met Rutger van Koert van het Huygens ING.

Het (fysieke) CABR is op dit moment alleen doorzoekbaar op naam van verdachten. Elke verdachte heeft een eigen dossier, die ook vele namen van slachtoffers en getuigen en informatie over gebeurtenissen en plaatsen bevat. Juist díe informatie is binnen de pilot digitaal doorzoekbaar gemaakt. Wat kun je daarmee?

Ismee stelt vragen aan het materiaal als: Kunnen we bepaalde groepen uit de data halen? Bijvoorbeeld al diegenen die veroordeeld zijn omdat zij bij de Waffen SS waren? En hoe kunnen we dan over deze groepen meer te weten komen, zoals leeftijd en beroep, maar ook wie er eigenlijk getuigden in hun proces? Op deze manier zoekt ze naar nieuwe manieren om het CABR te doorgronden (over wie gaat dit nu eigenlijk allemaal?) die ook  voor de toekomstige gebruiker behulpzaam zijn (hoe past het verhaal van een persoon in een context?).

De onderzoeksfase van het pilotproject TRIADO loopt tot het najaar 2019.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media