Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Wageningen UR geoportal

De oorlog vanuit de lucht

4 juli 2013 · Nieuws

De bibliotheek van Wageningen UR heeft de website met de unieke RAF-collectie van 94.250 luchtfoto’s uit de periode 1944-1945 vernieuwd en er een zogenoemde GeoPortal van gemaakt.

De bibliotheek van Wageningen UR heeft de website met de unieke RAF-collectie van 94.250 luchtfoto’s uit de periode 1944-1945 vernieuwd en er een zogenoemde GeoPortal van gemaakt. De vernieuwde site http://library.wur.nl/WebQuery/geoportal/raf – die deze maand zal worden gelanceerd – biedt een scala aan nieuwe functies.

Zo zijn alle luchtfoto’s voorzien van geo-referenties en virtueel op de kaart geplaatst. Hierdoor kan bijvoorbeeld met redelijke accuratesse de kustlijn (de Atlantik Wall)  in 1944 en 1945 worden gereconstrueerd.

Daarnaast kan op de ingezoomd worden tot op een dusdanig detailniveau, dat individuele gebouwen en straten goed kunnen worden herkend. Hiermee worden de al kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen van onder andere de platgebombardeerde binnenstad van Rotterdam en de Duitse verdedigingswerken langs de kust beter voor het voetlicht gebracht.

Aan de ‘achterkant’ van de website heeft het team van de bibliotheek van Wageningen UR gebruik gemaakt van een groot aantal standaarden. Hiermee is de deur opengezet voor aansluiting bij bestaande initiatieven zoals Netwerk Oorlogsbronnen, maar voor ook nieuwe, innovatieve projecten. Wat te denken van een viewer waarmee op basis van de luchtfoto’s en ander beeldmateriaal een 3d-wandeling kan worden gemaakt door het Nederland van 1945? Voor nu houdt men in Wageningen beide voeten aan de grond: zal de server het trekken bij de lancering van de nieuwe website?

Meer weten?

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media