Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Hergebruik van oorlogsbronnen

De tweede fase van Netwerk Oorlogsbronnen

12 maart 2019 · Nieuws
Honderden mensen ontmoetten elkaar afgelopen jaren op regionale en landelijke netwerkdagen, tijdens workshops en andere bijeenkomsten. En ruim elf miljoen bronnen, afkomstig uit 250+ collecties, ontmoeten elkaar inmiddels in Oorlogsbronnen.nl. De afgelopen drie jaar is het programma Netwerk Oorlogsbronnen gegroeid van een plan, naar een levend netwerk. We zijn al ver gekomen, maar de thematische portal rond het onderwerp Tweede Wereldoorlog is nog niet uitontwikkeld. En dat geldt ook voor de kansen die er nog liggen voor de zichtbaarheid van de WO2-zoekmachine en het hergebruik van de bronnen. Daarom gaan we nog drie jaar door met Netwerk Oorlogsbronnen!

De afgelopen jaren werkten we aan het uitwerken en realiseren van de ambitie om bronnen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog digitaal met elkaar te verbinden, vindbaar en bruikbaar te maken. Dit is gebeurd via de collectieportal Oorlogsbronnen.nl en de personenportal Oorlogslevens.nl (deze laatste als intranetvoorziening). Daarnaast zijn er projecten gerealiseerd die gericht zijn op community-vorming. Zoals de ontwikkeling van de eerste provinciale portal, organisatie van landelijke en regionale netwerkdagenen en de ontsluiting van collecties (crowdsourcing, Metamorfoze, TRIADO). Tenslotte is er gewerkt aan naamsbekendheid en uitleg van het concept via o.m. presentaties, lezingen, artikelen en media.

2019 - 2021

De komende drie jaar, in de tweede fase van het programma Netwerk Oorlogsbronnen, houden we hetzelfde doel en dezelfde ambitie maar gaan we iets anders te werk. Zo blijft het netwerk van deelnemers groeien en we blijven Oorlogsbronnen.nl uitbreiden met (ook internationale) bronnen. Maar wat gaan we anders doen? In plaats van alleen binnen de sector te communiceren, zoeken we het publiek op. We veranderen onze communicatiestrategie en Oorlogsbronnen.nl krijgt een publiekstoegankelijke inrichting en uitstraling. Ook zetten we in op het stimuleren van hergebruik, door o.m. het ontwikkelen van showcases met partners en samenwerkingen met open-informatieplatforms als Wikimedia Commons en Wikipedia. En we gaan van kenniscentrum naar het hebben van een kennisfunctie: we verwijzen naar waar de kennis zit, brengen kennis samen via projecten en netwerkdagen en zien waar kennis kan worden ontwikkeld. Zo is het ‘t nétwerk dat de kennis heeft, niet Netwerk Oorlogsbronnen als organisatie.

Wat gaan we (niet meer) doen?

  • De programmalijn Research & Development wordt niet gecontinueerd, maar we zullen in de tweede periode via de kennisfunctierol wel in R&D-projecten die de doelstelling van het programma raken, participeren. Grote programma’s als Clariah worden in dit verband gevolgd, maar zijn middel en geen doel.
  • De programmalijn 'regionaal', waarbinnen we in 2018 de eerste provinciale portal WO2GLD.nl opleverden, wordt uitgebouwd. Er worden meer Oorlogsbronnen-hubs gecreëerd. Zo zijn we in gesprek met Limburgse partners.  
  • We blijven de digitale infrastructuur doorontwikkelen, bijvoorbeeld door een integratie van Oorlogslevens.nl in Oorlogsbronnen.nl. Om te kunnen blijven bouwen en verbeteren op dit vlak, is het programmateam versterkt met technisch informatiespecialist Federica Fantone. Zij houdt zich onder meer bezig met het aansluiten, verrijken en koppelen van collecties op Oorlogsbronnen.nl.
  • We creëren een instrumentarium waarmee het voor deelnemers makkelijker is collectiedata aan te leveren en verrijkt terug te krijgen. Maar bouwen ook de diensten verder uit om collecties digitaal toegankelijk te krijgen, via crowdsourcing of digitalisering & conservering (Metamorfoze). 
  • Binnen het tweede programmaplan wordt veel aandacht besteed aan de overdracht en landing van het programma in de voorgenomen adoptieorganisatie. Alle activiteiten zijn erop gericht om de overdracht zo optimaal mogelijk te kunnen laten plaatsvinden.

Het netwerk

De deelnemers aan Netwerk Oorlogsbronnen zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst op 25 maart a.s. in Utrecht. Hier gaan we onder meer in op het programmaplan 2019-2021. Dit voorjaar publiceren we het plan voor de tweede en tevens laatste fase van het programma Netwerk Oorlogsbronnen.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards