Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Mensen in de rij voor de voedseldistributie voor de winkel van A. Langerak (Burgemeester Reigerstraat 33 in Utrecht), mei 1945.Het Utrechts Archief

De Tweede Wereldoorlog in Utrecht beter in beeld dankzij 76.000 oorlogsbronnen Het Utrechts Archief

1 mei 2020 · Nieuws
Oorlogsbronnen uit de collectie van Het Utrechts Archief zijn opgenomen in Oorlogsbronnen.nl. Denk aan foto's van de bevrijding in Utrecht, maar ook verwoeste stations door heel Nederland. Het Utrechts Archief gaat ook álle archiefstukken over de Tweede Wereldoorlog de komende jaren digitaliseren en op een innovatieve manier toegankelijk maken, onder andere via Oorlogsbronnen.nl, wat een schat aan onderzoeksgegevens zal opleveren.

Vanaf vrijdag 1 mei 2020 komen er ruim 75.000 archiefbeschrijvingen800 foto's en 545 boektitels uit en over de oorlogsperiode beschikbaar via Oorlogsbronnen.nl. Hier worden de archieven en collecties van Het Utrechts Archief in samenhang met die van andere erfgoedinstellingen gepresenteerd aan een breed publiek, van amateuronderzoekers tot journalisten, waardoor ze beter toegankelijk worden voor onderzoek.

Digitalisering

Daarnaast gaat Het Utrechts Archief, dankzij een genereuze bijdrage van het Mondriaanfonds, de komende jaren alle Utrechtse oorlogsbronnen uit de collectie digitaliseren, nader toegankelijk maken én verbinden aan het Netwerk Oorlogsbronnen. Hierdoor komt een schat aan onderzoeksgegevens beschikbaar, die op een innovatieve manier door middel van AI gepresenteerd zal worden, onder andere door ze op een digitale kaart te tonen en door persoonsgegevens uit verschillende datasets met elkaar te combineren.

Onderzoekers zijn opgetogen over de enorme hoeveelheid informatie die hiermee online toegankelijk wordt: 'Geweldig dat er zoveel onderzoeksmateriaal uit de bezettingstijd en de periode direct daarna gedigitaliseerd wordt. Dat kan een belangrijke impuls worden voor nieuw onderzoek naar 'Utrecht in de oorlog' en dus voor meer kennis. Liefhebbers van historisch onderzoek maken opwindende tijden mee…', zo laat kenner van de Tweede Wereldoorlog Ad van Liempt weten.

Over de collectie

Utrecht speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf het Maliebaanstation, op steenworp afstand van het hoofdkwartier van de NSB, vertrokken de Jodentransporten, terwijl er ook belangrijke verzetsactiviteiten in de stad plaatsvonden. Deze bewogen geschiedenis vindt zijn weerslag in 43 meter archieven in Het Utrechts Archief. Soms gaat het om slechts enkele stukken, zoals de registers van Utrechtse strafinrichtingen en soms om complete archieven, zoals die van het Militair gezag (met onder meer zuiveringsdossiers) en de collectie Utrechts Verzet, met unieke stukken zoals een lijst met Joodse kinderen die in heel Nederland werden ondergebracht.

In totaal zullen er vanaf 2021 bijna 200.000 scans over de Tweede Wereldoorlog aan de online collectie van Het Utrechts Archief worden toegevoegd.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards