Back to top

Nieuwsberichten

Toegang tot het Indisch erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

13-05-2019

De aanleg van de Birma-Siamspoorweg, de Japanse luchtaanvallen op Darwin in Noord-Australië, het Tokio Tribunaal en de Slag bij de Javazee. Deze en tientallen andere onderwerpen worden belicht op de vernieuwde website Indieinoorlog.nl.

Vacature technisch informatiespecialist Netwerk Oorlogsbronnen

03-05-2019

Werken in de enige omgeving waar altijd over ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt gesproken in de context van Linked Open Data? Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zoekt een zelfstandig werkende technisch informatiespecialist.

Arbeitseinsatz en de April-meistakingen

29-04-2019

De April-meistakingen beginnen op 29 april 1943 bij machinefabriek Stork in Hengelo. De volgende dagen verspreiden de stakingen zich over het grootste deel van het land. Wat gaat er vooraf aan de April-meistakingen?

Kennisverrijking via Wikidata

24-04-2019

Voor iedere internetgebruiker is Wikipedia een bekend fenomeen. Minder bekend is een daarachterliggende database, Wikidata genoemd. Deze database is, net als Wikipedia, door vrijwilligers en organisaties vrij te bewerken en aan te vullen. Ook voor de periode van de Tweede Wereldoorlog is dit zeer waardevol.

Oorlogsbron uitgelicht: Groeten uit Holland

15-04-2019

Veel van de vaak jonge soldaten waren voor hun komst naar Nederland nog nooit buiten hun eigen geboortedorp of -streek geweest. Hier kregen ze ineens de kans om een ander land te verkennen. Dit keer in Oorlogsbron uitgelicht: hoe Duitse soldaten zich soms ook als toerist gedroegen.

De mensen van TRIADO: Ismee Tames

27-03-2019

VIDEO | In de interviewserie 'De mensen van TRIADO' komen betrokkenen bij het project Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit aan het woord. Deze keer: Ismee Tames, programmaleider aan het NIOD en hoogleraar aan de UU. 

Ontwikkelingen van verzet

27-03-2019

Vrijwel direct na de Duitse inval begon Bernard IJzerdraat zich te verzetten. Hij voorspelde in zijn illegale blad het Geuzenbericht o.a. de invoering van een bonnenstelsel en de arbeidsinzet. Al snel was hij de initiatiefnemer van de verzetsgroep de Geuzen.

De tweede fase van Netwerk Oorlogsbronnen

12-03-2019

De afgelopen drie jaar is het programma Netwerk Oorlogsbronnen gegroeid van een plan naar een levend netwerk. We zijn nog niet klaar. De komende drie jaar zetten we in op de zichtbaarheid en het hergebruik van oorlogsbronnen.

2018: een jaar van groei en vooruitgang

05-03-2019

Voor Netwerk Oorlogsbronnen was 2018 een jaar van groei en vooruitgang. Lees nu het jaarverslag en kom bijvoorbeeld te weten hoe Oorlogsbronnen.nl het afgelopen jaar is uitgebreid en welke projecten we hebben uitgevoerd. 

Pagina's