Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Een tandenborstelhouder uitgesneden uit een kokosnootMuseon

Een jasje van hondenhaar en een kokosnoot als toilettas

7 september 2017 · Nieuws
Direct toegang tot erfgoedmateriaal over kenmerkende thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Ruim zeshonderd oorlogsbronnen op de website Tweedewereldoorlog.nl zorgen voor verdieping bij onderwerpen als ‘collaboratie’, ‘verzet’, ‘holocaust’ en ‘onderduiken’.

Een noodkachel en een foto van een schuilplaats bij het thema ‘onderduiken’. ‘Duits bestuur’ van verschillende kanten belicht met een karikatuur van Seyss-Inquart en Mussert, alsmede een oproep aan de bevolking van Nederland. En een foto van Joodse vluchtelingen uit Duitsland bij ‘Nederland in het interbellum’. Dit zijn enkele voorbeelden van sprekende bronnen, afkomstig uit tientallen verschillende collecties.

Verdieping van WO2-gebeurtenissen

Het toevoegen van origineel erfgoedmateriaal aan de thema’s, te bekijken via www.tweedewereldoorlog.nl/themas, draagt bij aan de verdieping van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog als de invasie in mei 1940, de slag om Arnhem en de Februaristaking. Het Netwerk Oorlogsbronnen selecteerde de bronnen uit de collectieportal Oorlogsbronnen.nl, een zoekmachine waar miljoenen objecten, foto’s, archiefstukken uit de periode 1940-1945 samenkomen.

De oorlogsbronnen uit de collecties van het Fries Verzetsmuseum, Oorlogsmuseum Overloon, Museon, Regionaal Archief Tilburg, Museum Rotterdam, Nationaal Archief, NIOD, Nationaal Comité 4 & 5 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum, Erfgoed Leiden, Stadsarchief Rotterdam, Atlas van Stolk, Delpher/Koninklijke Bibliotheek en Wikimedia Commons, bieden bijvoorbeeld docenten of tentoonstellingsmakers direct context bij een WO2-onderwerp.

Platform WO2

Tweedewereldoorlog.nl wordt beheerd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei en is de website van het Platform WO2. Een netwerkorganisatie waarin het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Netwerk Oorlogsbronnen, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samenwerken. Platform WO2 wil middels deze website de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden voor toekomstige generaties.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media