Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Dagboek Truus Beffie | Joods MuseumJoods Museum

Eerste resultaat Deltaplan collectieontsluiting SMH op Oorlogsbronnen

20 december 2022 · Nieuws

Het dagboek van de Joodse 19-jarige Truus Beffie vertelt het verhaal van haar vlucht uit bezet Nederland. Op 4 augustus 1941 krijgt ze een uitreisvergunning om een week later uit bezet Nederland te vertrekken met een groep Joodse kinderen. Truus is een van de begeleiders van dit transport en houdt een dagboek bij terwijl zij vlucht via België, Frankrijk en Spanje naar Cuba en uiteindelijk de Verenigde Staten weet te bereiken.

Meer weten over Truus? Lees het artikel

Kaft van Truus' dagboek
Kaft van Truus' dagboek
Kaft van Truus' dagboek Joods Museum

Inhaalslag

Dit dagboek bevindt zich in de collectie van het Joods Museum en is recent gedigitaliseerd in het kader van het Deltaplan collectieontsluiting oorlogsmusea en herinneringscentra. Het Deltaplan is een eenmalige inhaalslag om het digitale collectieaanbod van bruikbaar en zichtbaar bronnenmateriaal substantieel en duurzaam te versterken. Dankzij steun van het Mondriaan Fonds wordt dit Deltaplan momenteel uitgevoerd.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier het gedigitaliseerde dagboek

Eerste pagina dagboek Truus
Eerste pagina dagboek Truus
Eerste pagina dagboek Truus Joods Museum

Grote aantallen

Bij het Joods Cultureel Kwartier, waaronder het Joods Museum, zijn 180 objecten gefotografeerd, 50.000 pagina's egodocumenten, archiefstukken en dagboeken gedigitaliseerd en nog eens 1214 foto en tekeningen. 
Samen met de andere deelnemende oorlogsmusea en herinneringscentra, het Airborne Museum ‘Hartenstein’, het Indisch Herinneringscentrum, het Nationaal Onderduikmuseum, het Vrijheidsmuseum, Nationaal Monument Kamp Vught, het Museon, Nationaal Monument Oranjehotel, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Verzetsmuseum Amsterdam, het Bevrijdingsmuseum Zeeland en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, komt dit neer op zo'n:

  • 7000 objecten
  • 17.000 foto's en tekeningen
  • 400.000 pagina's achiefdocumenten
  • 100.000 pagina's aan egodocumenten en dagboeken

Beschikbaarstelling

Dit gedigitaliseerde bronnenmateriaal zal vervolgens beschikbaar gemaakt worden via Oorlogsbronnen.nl, maar ook via de websites van de oorlogsmusea en herinneringscentra zelf en op locatie in tentoonstellingen.

Het Deltaplan is een project van Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 in samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen en zal naar verwachting worden afgerond in januari 2024.
De uitvoering van het Deltaplan is mogelijk dankzij steun van het Mondriaan Fonds.

Mondriaan
Mondriaan
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards