Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

#everynamecounts ‘s werelds grootste digitale monument in de maak

20 januari 2021 · Nieuws

Help mee om 's werelds grootste online doorzoekbare archief met documenten over de slachtoffers en overlevenden van het nationaal-socialisme te creëren. Met het project #everynamecounts wordt het archief van initiatiefnemer Arolsen Archives – dat ongeveer dertig miljoen documenten met verwijzingen naar het lot van 17,5 miljoen mensen bevat – digitaal doorzoekbaar gemaakt. Een enorme taak, dus wordt de hulp van vrijwilligers gevraagd. Samen wordt zo een internationaal digitaal monument voor de slachtoffers van het naziregime gecreëerd.

Ga naar #everynamecounts

Zo'n tienduizend vrijwilligers dragen al bij. Met het resultaat uit #everynamecounts krijgen mensen over de hele wereld zelf toegang tot de gegevens, en kunnen zij deze doorzoeken. Dit is van onschatbare waarde voor onderzoekers en docenten, en voor de families van de slachtoffers. Zo kunnen ook toekomstige generaties de namen en identiteiten van de slachtoffers herinneren, en de geschiedenis een gezicht geven.

Arolsen Archives

Nederlandse slachtoffers in #everynamecounts

Een groot deel van de documenten in het project #everynamecounts zijn afkomstig van de verschillende concentratiekampen. Plaatsen waar ook Nederlandse slachtoffers gevangenen hebben gezeten en veelal de dood hebben gevonden. Zo worden momenteel registratieformulieren uit Mauthausen en Buchenwald overgetikt.  

Er werken reeds Nederlandse vrijwilligers aan #everynamecounts. Dat is ook te zien aan de tags die zij plaatsen bij documenten waar Nederlandse slachtoffers op voorkomen. Ook de tag #nacht-und-nebel geeft informatie over Nederlandse slachtoffers van deze concentratiekampen, opgezet om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen.

Arolsen Archives en Netwerk Oorlogsbronnen

Netwerk Oorlogsbronnen en Arolsen Archives werken al geruime tijd samen. In adviserende vorm, bijvoorbeeld over het digitaal doorzoekbaar maken van (persoons)archieven d.m.v. crowdsourcing, of technieken om persoonsdata aan elkaar te koppelen. Zo sprak Michael Hoffmann (Arolsen Archives) op de Netwerkdag Oorlogsbronnen 2019 over het belang van het verzamelen van digitale Tweede Wereldoorlog-collecties en het koppelen van gegevens. 

Arolsen Archives is daarnaast een actieve partner binnen Oorlogslevens. Een aantal waardevolle collecties zijn dan ook onderdeel van de website, zoals de kampadministratie van Vught en Amersfoort. Maar ook de Joodsche Raad Cartotheek. De beschikbare bronnen uit #everynamecounts over Nederlandse slachtoffers, zullen ook onderdeel worden van Oorlogslevens.nl.

help mee
help mee

Zooniverse

Binnen het crowdsourcingproject #everynamecounts wordt van vrijwilligers gevraagd om verschillende soorten informatie te transcriberen. Er wordt gebruik gemaakt van ‘Zooniverse’, een toegankelijk platform dat is opgezet door de Universiteit van Oxford en het Adler Planetarium in Chicago. Het proces is erg intuïtief en maakt gebruik van een vooraf gedefinieerd sjabloon. Korte verklarende teksten die gemakkelijk te begrijpen zijn, helpen de vrijwilligers om de gegevens correct in te voeren. Er is ook een forum dat wordt gemodereerd door Arolsen Archives, om eventuele vragen te bespreken.

everynamecounts
everynamecounts
Werken aan het project #everynamecounts in Zooniverse. Arolsen Archives

Gedigitaliseerd is nog niet doorzoekbaar

Het idee voor #everynamecounts is ontstaan, omdat Arolsen Archives de unieke documenten in hun archief voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk wil maken. Daarom worden er geleidelijk meer en meer van beschikbaar in ons online archief. Een document dat is gedigitaliseerd, is echter in feite slechts een afbeelding. Alleen als het is gekoppeld aan de juiste zoekwoorden, kunnen mensen het online vinden.

Doel van Arolsen Archives met #everynamecounts is om tegen 2025 het linken van de namen aan alle documenten in het archief af te ronden. Het zou mogelijk moeten zijn om elke naam die op een document in het Arolsen-archief staat te vinden met een simpele online zoekopdracht!

Over Arolsen Archives

Arolsen Archives is een internationaal centrum voor nazi-vervolging met 's werelds meest uitgebreide verzameling documenten over de slachtoffers en overlevenden van het nationaal-socialisme. De collectie is opgenomen in het UNESCO Memory of the World-register. En in 2020 ontving het online archief van Arolsen Archives de European Heritage Award / Europa Nostra Award 2020, Europa's hoogste onderscheiding op het gebied van het behoud van cultureel erfgoed. 

Arolsen Archives
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media