Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Gegevens gevangenen Sachsenhausen onderdeel van Oorlogslevens.nl

10 september 2021 · Nieuws

Sachsenhausen: een concentratiekamp 35 kilometer van Berlijn waar politieke tegenstanders, krijgsgevangenen, Joden, ‘a-socialen’, Sinti en Roma, homoseksuelen en Jehova’s getuigen gevangen zaten. Ook vanuit Nederland zijn mensen in Sachsenhausen terecht gekomen. Oorlogslevens.nl is aangevuld met informatie over gevangenen in dit kamp, voortkomend uit het onderzoek dat Diete Oudesluijs deed voor haar boek Sachsenhausers, Sterker dan de Dood

OORLOGSLEVENS | Gevangenen Sachsenhausen

jacob brilleman
jacob brilleman
Documenten over Jacob Brilleman en Hendrika Brilleman-Salomon. [Foto in het midden, pand links is Nieuwe Prinsengracht 36.] Oorlogslevens.nl

Zoals Jacob Brilleman, geboren in Londen in 1879. Hij wordt in februari 1898 lid van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond en trouwt in april 1906 in Amsterdam met Hendrika Salomon (dochter van een diamantklover).

Jacob is zestig als in mei 1940 Duitsland binnenvalt, Hendrika 55. Ze wonen dan aan de Amsterdamse Nieuwe Prinsengracht 36 III. In februari 1943 komt hij met Hendrika Kamp Vught terecht - inmiddels woonden ze aan de Andreas Bonnstraat 1 - en gaan een maand later naar Kamp Westerbork.

In januari 1944 gaan Jacob en Hendrika op transport naar Bergen-Belsen. Daar scheiden hun wegen. Eind 1944 gaat Jacob naar Oranienburg, waar hij in januari 1945 om het leven komt. Hendrika gaat naar Ravensbrück en overleeft de oorlog. 

OORLOGSLEVENS | Jacob Brilleman

 

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards