Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
KZ-Gedenkstätte Dachau

Informatie Digitaal Monument Dachau onderdeel van Oorlogslevens.nl

22 juni 2021 · Nieuws

Informatie uit het Digitaal Monument Dachau van het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf nu onderdeel van Oorlogslevens.nl. Tijdlijnen zijn verrijkt met informatie over gevangenschap in Kamp Dachau, ook zijn er 346 nieuwe namen van slachtoffers toegevoegd aan Oorlogslevens.nl.

OORLOGSLEVENS | Bekijk de namen van gevangenen in Kamp Dachau

Willem Hendrik Johannes IJdo

Zoals Willem Hendrik Johannes IJdo. Hij wordt in februari 1908 geboren in Den Haag en komt in het voorjaar van 1943 in Kamp Vught terecht. Hier, en in buitencommando's in Eindhoven en Moerdijk, blijft hij ongeveer een jaar. Dan gaat hij met 650 andere mannen op 24 mei 1944 op transport naar Dachau, het eerste gevangenentransport vanuit Kamp Vught. Willem wordt waarschijnlijk naar een buitenkamp in Trostberg gestuurd en trouwt daar in november 1944 nog, volgens een document dat door de Duitse overheid na de oorlog is opgesteld op verzoek van de Amerikaanse geallieerden. Op de dag dat Kamp Dachau wordt bevrijd, 29 april 1945, komt Willem om het leven

OORLOGSLEVENS | Willem Hendrik Johannes IJdo

Database en tentoonstelling

De database achter het Digitaal Monument Dachau is ontwikkeld bij de tentoonstelling “Geen nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau” van het Verzetsmuseum Amsterdam uit 2015, en bevat de namen van alle Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau. De tentoonstelling is destijds gemaakt samen met jongeren die in het kader van een onderwijsproject een biografie schreven over een Nederlandse Dachau-gevangene.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media