Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Joseph Schreieder voor het Bijzonder Gerechtshof in Leeuwarden (1949)

KNAW-onderzoeksfonds toegekend aan TRIADO-project

1 december 2016 · Nieuws

Aan het onderzoeksvoorstel 'Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit' (TRIADO) is het KNAW-onderzoeksfonds 2016 toegekend. Het project gaat in januari 2017 van start en loopt tot juli 2019.

KNAW-onderzoeksfonds 2016 toegekend aan voorstel van NIOD, NOB, Huygens ING en NA

Aan het onderzoeksvoorstel TRIADO – Tribunaalarchieven als digitale onderzoeksfaciliteit – is het KNAW-onderzoeksfonds 2016 toegekend. Het KNAW-instituut NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies diende het voorstel namens Netwerk Oorlogsbronnen en met projectpartners Huygens ING (KNAW) en het Nationaal Archief in. Het TRIADO-project gaat in januari 2017 van start en loopt tot juli 2019.

Binnen het 2,5 jarige project worden aan de hand van concrete onderzoeksvragen methoden verkend om het meest geraadpleegde Tweede Wereldoorlog-archief van Nederland, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), digitaal beter doorzoekbaar te maken. Dit met als doel een efficiënte en effectieve methodiek te ontwikkelen om grote hoeveelheden ongestructureerde, analoge data uit archiefcollecties om te werken naar bruikbare digitale onderzoeksdata.

Bruggen slaan

Het TRIADO-project slaat een brug tussen de ontwikkelingen op het gebied van Digital Humanities en collectiehoudende instellingen. Een van de belangrijkste punten uit het project is het verbeteren van de beschikbaarheid van erfgoedcollecties op een gestandaardiseerde wijze. Zo creëer je bruikbare digitale data waar onderzoekers mee uit de voeten kunnen. Nu werken DH-projecten voortdurend met dezelfde collecties. Instellingen weten onvoldoende hoe ze hun collecties gereed kunnen maken voor nieuw digitaal wetenschappelijk onderzoek. Het TRIADO-project moet hier verbetering in brengen.

KNAW-instituten zijn dit najaar uitgenodigd om onderzoeksvoorstellen te doen waarin wordt samengewerkt tussen de instituten en met derden. De uitnodiging ligt in het verlengde van de Strategische Agenda 2016-2020 ‘Wetenschap verbindt’. Hierin kondigt het KNAW-bestuur aan kernactiviteiten sterker te willen verbinden. Voor onderzoek in samenwerking is jaarlijks een bedrag van € 1,5 miljoen beschikbaar. Het TRIADO-project is een van de drie voorstellen die door het KNAW-bestuur is toegekend.

Oorlogsbronnen vindbaar en bruikbaar

Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tot doel verspreide digitale WO2-collecties in en over Nederland vindbaarder en bruikbaarder te maken. Zo wordt gebruik van de oorlogsbronnen gestimuleerd en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Verschillende partijen en werelden werken samen in projecten om dit doel te bereiken. NOB wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards