Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De kaart van verzet

Lancering Kaart van Verzet markeert start Jaar van Verzet

25 februari 2018 · Nieuws
Van illegaal koerieren tot het regelen van onderduikadressen. Van het plegen van gewapende overvallen, tot het vervalsen van persoonsbewijzen. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zette tientallen verzetsgebeurtenissen, met betrokken personen en WO2-bronnen op de Kaart van Verzet: www.jaarvanverzet.nl/kaart-van-verzet. Deze kaart is zondag 25 februari tijdens de publieksaftrap van het Jaar van Verzet 2018 gelanceerd, in het bijzijn van de Secretaris-Generaal van het Ministerie van VWS Erik Gerritsen.
gerritsen
gerritsen
Secretaris-Generaal van het Ministerie van VWS Erik Gerritsen trapt het jaar van verzet af met een druk op de knop. Mascha Jansen

Op de digitale kaart staan bekende en minder bekende verzetsdaden in Nederland tijdens de oorlog. Verspreid over het land zien we verschillende soorten verzetsacties, zoals hulp aan neergestorte Engelse en Amerikaanse soldaten in de Peel. Ook de organisatie van ‘zwarte avonden’ met huiselijke optredens staan erop. Net als de oprichting van verzetsbladen en overvallen zoals die op het Huis van Bewaring Leeuwarden door de KP Friesland. Daarbij werden 51 mensen bevrijd.

kaart van verzet
kaart van verzet

De Kaart van Verzet laat zien wat thematisch mogelijk is met digitaal ontsloten, gekoppelde en verrijkte bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. De kaart biedt dan ook geen totaaloverzicht van verzetsdaden of verzetsmensen. Binnen de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl verbindt het Netwerk Oorlogsbronnen fysiek verspreide WO2-bronnen en gegevens over personen, plaatsen, gebeurtenissen en onderwerpen uit 1940-1945. Deze WO2-zoekmachine bevat ruim tien miljoen bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog en dit aantal blijft groeien. 

Kaart van Verzet in de media

Parool: Kaart van Verzet toont Amsterdamse verzetsdaden

Trouw: De oprichting van Trouw is ook te vinden op de Kaart van Verzet

NOS-item aftrap Jaar van Verzet 2018 met de Kaart van Verzet
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media