Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Scholen weer open na de bevrijding van Florence in augustus 1944

Lancering Wartime Stories op middelbare school De Savornin Lohman

24 maart 2015 · Nieuws

Het Netwerk Oorlogsbronnen heeft samen met Butch&Sundance Media, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Uitgeverij Deviant de educatieve game Wartime Stories ontwikkeld. Het eerste level, over het verhaal van Oostfrontstrijder Paul Metz, ging op 11 maart in première bij drie vmbo-t klassen van De Savornin Lohman-school te Hilversum.  Zeventig leerlingen tussen de 13 en 15 jaar gingen een middag aan de slag met de game.

Wartime Stories gaat uit van een eenvoudig concept; je bent journalist en krijgt de opdracht om een stuk te schrijven over Paul Metz en de strijd aan het Oostfront. Door het verzamelen van oorspronkelijke bronnen (dagboekfragmenten, filmmateriaal, foto’s, krantenartikelen, interviews) en informatie kun je omgevingen “vrijkopen”, punten vergaren en zo je stuk samen te stellen. Als je de krant hebt volgeschreven, is het spel afgrond. Informatie verzamel je door te klikken op ‘hotspots’ in panoramafoto’s, waardoor je soms stukjes van de historische foto’s ziet oplichten in de omgeving van nu.

“Leuke aanvulling op de geschiedenisles”, zo oordeelde de begeleidende docent. “Mooi gemaakt”, “scroll-video’s waren cool”, maar ook “te veel lezen” en “meer actie”, zo vonden de leerlingen.

Aan de release is een prijsvraag verbonden waar leerlingen een persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog uit hun omgeving kunnen insturen. De prijsuitreiking vindt plaats bij de officiële lancering van Wartime Stories op 22 april bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  Dan zullen ook de delen over het verzet en Nederlands-Indië te spelen zijn. Uitgeverij Deviant verzorgt een lespakket dat aansluit bij de thema’s in de game.

Zie demo en speel het eerste level via: 
www.wartimestories.nl, voor meer informatie whitesmoke@butchandsundance.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media