Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Netwerk Oorlogsbronnen nieuwe stijl: samen bouwen aan beter toegankelijke collectie Nederland WO2

28 januari 2016 · Nieuws

In 2015 is met meer dan 35 organisaties uit het oorlogserfgoedveld intensief onderzoek gedaan naar en gebouwd aan een nieuwe opzet van het Netwerk Oorlogsbronnen. Er ligt nu een programmaplan voor de periode 2016-2019 dat gebaseerd is op deze onderzoeken. 

In 2015 is met meer dan 35 organisaties uit het oorlogserfgoedveld intensief onderzoek gedaan naar en gebouwd aan een nieuwe opzet van het Netwerk Oorlogsbronnen. Er ligt nu een programmaplan voor de periode 2016-2019 dat gebaseerd is op deze onderzoeken. De komende jaren gaat het netwerk zich verder ontwikkelen tot expertisecentrum, met als centrale doelstelling de gezamenlijke collectiedata van de circa 400 instellingen met collecties over de Tweede Wereldoorlog (WO2) beter bruikbaar en vindbaar te maken.

Met de betrokken (erfgoed)organisaties is het afgelopen jaar een gezamenlijke visie geformuleerd, uitgebreid gebruikersonderzoek gedaan, een inventarisatie van de wensen van de betrokkenen gemaakt, onderzoek gedaan naar de technische implementatie en tenslotte een bijpassend exploitatie- en marketingcommunicatieplan opgesteld. Het programmaplan Netwerk Oorlogsbronnen dat op basis van alle onderzoeken is samengesteld, vat alles samen.

Uitbreiding activiteiten

Het Netwerk Oorlogsbronnen ondersteunt erfgoedinstellingen en intermediairs bij het beter bruikbaar en vindbaar maken van de gezamenlijke collectiedata van de Nederlandse instellingen met WO2-collecties. De activiteiten van het Netwerk Oorlogsbronnen breiden zich de komende jaren aanzienlijk uit. Centraal hierbij staat de ontwikkeling van een aantal digitale basisdiensten die collectiehoudende instellingen beter in staat stellen hun publiek te bedienen. Andere activiteiten die het Netwerk Oorlogsbronnen de komende jaren gaat ontplooien zijn: het integreren van collectiedata in het buitenland over de Tweede Wereldoorlog in Nederland, thematische duiding van het omvangrijke aanbod (analoog en digitaal), vrijmaken en beschikbaar stellen van belangrijke bronnen als open data, bedienen van publieke platforms zoals Wikipedia en het informeren van vakgenoten over ontwikkelingen in het veld via nieuwsbrieven en bijeenkomsten.

Samenwerking met partners

Het ontwikkelen van de diensten en producten gebeurt in samenwerking met partners uit het erfgoedveld, binnen kleine en doelgerichte projecten. In de uitvoeringsagenda voor 2016-2019 zijn de volgende projecten opgenomen:

  • de bouw van een gezamenlijke personenportal WO2
  • het ‘clearen’ van rechten audiovisueel- en beeldmateriaal rondom dertig kerngebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog
  • het opzetten van een landelijk crowdsourcingplatform
  • het aansluiten van internationale collecties (bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk) over de Tweede Wereldoorlog in Nederland
  • de ontwikkeling van een thesaurus WO2
  • de aansluiting van de collecties van 12 oorlogsmusea en - herinneringscentra op oorlogsbronnen.nl.

De meest fundamentele aanpassing van het Netwerk Oorlogsbronnen ligt in de organisatiestructuur: er wordt een consortium gevormd dat richting geeft aan de inhoudelijke koers van het netwerk. In het consortium zitten erfgoedorganisaties met WO2-collecties die zich middels een manifest committeren aan open toegang tot collecties, vrijelijk hergebruik van collectiedata en samenwerking door kennisdeling. Nog meer dan voorheen wordt het Netwerk Oorlogsbronnen een samenwerkingsproject dat inhoudelijk wordt aangestuurd door de partners.

Vanaf januari 2016 start het Netwerk Oorlogsbronnen ‘nieuwe stijl’. De eerste maanden worden besteed aan het inrichten van het nieuwe programma, het werven van fondsen en het opzetten van de nieuwe organisatiestructuur. Wilt u meer weten over het programma en hoe u kunt deelnemen? Mail ons op info@oorlogsbronnen.nl, wij spreken graag een keer met u af.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media