Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Groepsportret, vermoedelijk in de tangsi (kazerne). Uit een fotoalbum van Hiskia Kobrua, KNIL-militair 1948-1951; Collectie Indisch Herinneringscentrum, objectnummer NL-HaIHC-0314_21.

Netwerkbijeenkomst Programma Indisch Erfgoed Digitaal

15 februari 2023 · Nieuws

Op woensdag 22 maart 2023, van 13.00-17.00, organiseert het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) een netwerkbijeenkomst in Amersfoort om u bij te praten over de ontwikkelingen. Het programma wordt vanuit het ministerie van VWS gefinancierd in het kader van project ‘Collectieve erkenning Indische gemeenschap in Nederland. Een extra impuls’. Het programma richt zich op het digitaliseren en beschikbaar stellen van Indische collecties zodat mensen online kunnen zoeken naar de Indische geschiedenis van hun voorouders.

Lees hier meer over het Programma Indisch Erfgoed Digitaal.

De bijeenkomst is bedoeld voor:

 • geïnteresseerde collectiehoudende instellingen: organisaties die hun collecties al voor digitalisering hebben aangeboden of dit in de toekomst gaan doen, organisaties met al gedigitaliseerde relevante collecties die ze willen aanbieden voor aansluiting op het nieuwe webportaal en meer willen weten over wat het programma voor hen kan betekenen.
 • algemeen geïnteresseerden die als vrijwilliger aan crowdsourcingsprojecten mee willen werken.
 • personen die in het onderwijs werkzaam zijn en gebruik willen gaan maken van de educatieve modules die het programma gaat ontwikkelen.

Programma

Datum: woensdag 22 maart 2023
Tijd: 13.00-17.00 (incl. borrel)
Locatie: Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort 
Moderator: Yulia Irma Pattopang, programmamaker van het Indisch Herinneringscentrum (IHC)

Programma

13.00 – 13.30 Inloop met koffie/thee

13.30 – 13.40 Welkom door Yulia Irma Pattopang

13.40 – 14.00 Programma Indisch Erfgoed Digitaal door Margaret Leidelmeijer, projectleider IHC, Louise Rahardjo, programmacoördinator KB/Metamorfoze en Jesse de Vos, projectleider NOB

14.00 – 14.30 Ik ben, omdat ik was. Over het belang van meerstemmigheid in historiografie en erfgoed door Warda El-Kaddouri, journalist en onderzoeker

14.30 – 14.45 Omloop naar sessies (koffie/thee in de diverse zalen beschikbaar)

14.45 – 15.30 Parallelle sessies:

 • Sessie voor erfgoedorganisaties
  Meerstemmig en divers Indisch Erfgoed: collecties gezocht! door Margaret Leidelmeijer, Louise Rahardjo en Jesse de Vos

  Voor het webportaal ‘Indisch Geheugen voor de toekomst’ (werktitel) zoeken we collecties waarin stemmen van verschillende migrantengroepen uit het voormalig Nederlands-Indië en Indonesië vertegenwoordigd zijn. In deze sessie vertellen we over de mogelijkheden voor digitaliseren en de manier waarop deze collecties aangesloten worden in het webportaal. Ook Oral History collecties komen aan bod.
   
 • Sessie voor vrijwilligers/algemeen geïnteresseerden
  Duik in de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië/Indonesië en draag je steentje bij! door Lisa Aarsen, medewerker educatie IHC en Susan de Thouars, projectmedewerker NOB

  In deze sessie vertellen wij graag meer over de kansen en mogelijkheden van onze crowdsource projecten waar wij werken met de KNIL stamboekkaarten en Oral History. Ook laat Vilan van de Loo in haar lezing Het KNIL. Over de mannen (en vrouwen) in uniform zien welke verhalen over het KNIL er in de archieven besloten liggen. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat deze informatie toegankelijk en makkelijk doorzoekbaar is.

   
 • Sessie voor docenten/educatoren
  Multiperspectiviteit in de klas door Romée Mulder, educatief projectmedewerker IHC

  In deze sessie wordt dieper ingegaan op de vertaling van de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië/Indonesië naar de klas vanuit meerdere perspectieven. Ook wordt besproken hoe jongeren nu betekenis kunnen geven aan deze geschiedenis. Met een lezing van Jazzy Taihuttu Koloniaal verleden en heden: multiperspectiviteit in de klas. Jazzy Taihuttu is educator & ontwikkelaar van De Wereld van De Oost.

15.30 – 16.15 Paneldiscussie o.l.v. Yulia Irma Pattopang
De diversiteit en meerstemmmigheid in bronnen, de toekomst van de (Nederlandse) Geschiedschrijving met panelleden:

 • Warda El-Kaddouri, journalist en onderzoeker
 • Vilan van de Loo, schrijfster
 • Jazzy Taihuttu, educator en ontwikkelaar
 • Margaret Leidelmeijer, projectleider IHC

16.15 – 17.00 Borrel

 

Aanmelden: Deelname is kosteloos, registratie verplicht. Meld je vóór 14 maart aan via de onderstaande knop. Het plenaire gedeelte van het programma is te volgen via een livestream.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards