Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bijschrift foto omslag: Viering eerste koninginnedag na de bevrijding, 31 augustus 1945. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Collectie Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Netwerkdag NOB 2022: bronnen verhalen

18 oktober 2022 · Nieuws

Op dinsdag 15 november organiseerde Netwerk Oorlogsbronnen de Netwerkdag. Het was een succesvolle en interessante dag met meer dan 180 deelnemers. In inspirerende sessies gingen de sprekers in op 'bronnen verhalen'. Zo sprak senior ICT-projectleider Lizzy Jongma over het gebruikersonderzoek dat NOB onlangs liet uitvoeren. Mondo Leone vertelde op muzikale wijze het verhaal over zijn zoektocht naar het lot van de Joodse Aaron Loterijman.  Anke Jongste (OVCG), Edwin Klijn (NOB) en Lizzy Jongma (NOB) gingen in op het project 'Bekendmakingen' en vertelden over de bijzondere betekenis van bekendmakingen als bron. Kon je er niet bij zijn? De livestream van de Netwerkdag is hier terug te kijken. 

Livestream Netwerkdag Oorlogsbronnen

PROGRAMMA

12.00-13.00 Inloop met lunch

13.00-13.10 Inleiding door Puck Huitsing, programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen

13.10-13.30 De oorlog dichtbij door Edwin Klijn, programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen

13.30-14.15 Het lot van Loterijman door Mondo Leone


In 1959 keerde een in Nederland veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger, SS-er Willi Kulla, stiekem terug naar Baarn om oorlogsbuit op te graven die hij daar begin mei 1945 had verstopt. Maar hij kon het niet meer terugvinden. De bomen die hij gebruikt had als referentie bij het verstoppen waren weg. Onderzoeker, flmmaker en muzikant Leon Giesen dook als gastconservator van het Nationaal Militair Museum in deze merkwaardige geschiedenis. En vond heel iets anders in Kulla’s CABR dossier.

14.15-14.30 Q&A met Leon Giesen

14.30-15.00 Pauze met koffie en thee

15.00-16.15 Parallelle workshops. Zie de volgende pagina voor meer informatie over de workshops en kies 1 van de 2.

16.15-16.30 Afsluiting door Puck Huitsing

16.30 Borrel

Workshops

WORKSHOP A: DE OORLOG IN BEKENDMAKINGEN

Anke Jongste, projectleider OVCG, Lizzy Jongma, sr. ICT- projectleider NOB, Edwin Klijn, programmamanager NOB

Bekendmakingen’ (in het Duits: Bekanntmachungen) behoren tot de belangrijkste communicatiemiddelen die bestuurlijke overheden – en in de periode 1940-1945 de bezetter – tot hun beschikking hadden om de Nederlandse burger te informeren over nieuwe verordeningen en maatregelen. In de workshop wordt ingegaan op de bijzondere betekenis van bekendmakingen als bron. Het OVCG heeft samen met het NOB en de Groninger Archieven in een Mondriaan Fondsproject gewerkt aan een digitale toepassing op de NOB-website Oorlogsbronnen.nl rondom circa 1000 bekendmakingen. Deze omgeving zal in de workshop worden gepresenteerd en nader toegelicht.

WORKSHOP B: HOE VERTEL IK VERHALEN MET DATA?

Micon Schorsij, technisch informatiespecialist NOB en Jesse de Vos, ICT-projectleider NOB

Tijdens deze interactieve sessie laten we zien hoe data het vertellen van verhalen faciliteert. Na een aantal inspirerende voorbeelden en een introductie van de data in Oorlogsbronnen.nl gaan we in groepjes aan de slag. Welk verhaal is er te vertellen met jouw data? Hoe helpt de data in Oorlogsbronnen.nl om dat verhaal (beter) te vertellen? En welke andere externe databronnen zou je kunnen gebruiken?

 

Mondo Leone vertelt over het Lot van Loterijman.
Mondo Leone vertelt over het Lot van Loterijman.
Mondo Leone vertelt over het Lot van Loterijman.
Edwin Klijn, Anke Jongste en Lizzy Jongma vertellen over het project 'Bekendmakingen'.
Edwin Klijn, Anke Jongste en Lizzy Jongma vertellen over het project 'Bekendmakingen'.
Edwin Klijn, Anke Jongste en Lizzy Jongma vertellen over het project 'Bekendmakingen'.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards