Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Nieuwe oogst: Diplomatie van de vervolging & audiovisueel oorlogserfgoed

14 oktober 2015 · Nieuws

Voor 2015 staan er nog een aantal nieuwe collecties op stapel. Zo zijn we druk bezig met een aansluiting op de Digitale Collectie, de collecties 'Diplomatie van de vervolging' en audiovisueel oorlogserfgoed. 

Via oorlogsbronnen.nl kunt u in één keer zoeken door meer dan 400 collecties over of uit de Tweede Wereldoorlog. We blijven voortdurend op zoek naar interessante uitbreidingen. Voor 2015 staan er nog een aantal nieuwe collecties op stapel. Zo zijn we druk bezig met een aansluiting op de Digitale Collectie. Hiermee kunnen straks ook een flink aantal beeldbanken via Oorlogsbronnen worden doorzocht. Daarnaast zullen twee andere bijzondere collecties vanaf november via Oorlogsbronnen vindbaar zijn.

Diplomatie van de vervolging

Deze collectie bestaat uit 2.000 beschreven en gedigitaliseerde bronnen die de bemoeienis van het ´Auswärtige Amt´ (het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken) met de Joodse gemeenschap in Nederland in de periode 1933-1945 documenteren. De stukken zijn afkomstig uit het archief van het Auswärtige Amt te Berlijn en in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog (2006-2010) gedigitaliseerd. Het project is destijds uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in samenwerking met het Centrum voor Onderzoek naar de Geschiedenis der Nederlandse Joden in Jerusalem.

De collectie geeft helder inzicht in de wijze waarop de diplomaten van het Auswärtige Amt tot in de kern betrokken raakten bij de nazistische vervolgings-, bezettings- en vernietigingspolitiek. Het onderhouden van buitenlandse betrekkingen werd in het Derde Rijk gaandeweg steeds problematischer. De zogenoemde ‘Judenpolitik’ was voor het Auswärtige Amt een beleidsterrein dat dit kon compenseren.

De collectie bevat veel dossiers en krantenartikelen, bijvoorbeeld dit artikel over de noodopvang van Duits-Joodse vluchtelingen aan de Nederlandse grens en de inspanningen om hierover tot internationale overeenstemming te komen.

Audiovisueel oorlogserfgoed Beeld en Geluid

Voor het eind van het jaar komt er meer bewegend beeld in oorlogsbronnen.nl. Het Netwerk Oorlogsbronnen werkt met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG) eraan om de komende maanden de catalogus via oorlogsbronnen.nl te delen. Een mooi voorbeeld van het soort films dat te vinden is in de collectie van Beeld en Geluid is een Duitse propagandafilm over de Duitse aanval op Nederland in mei 1940. NIOD en het NIBG bundelen de komende jaren de krachten om nog meer audiovisueel oorlogserfgoed beschikbaar te stellen via verschillende platforms. Via Oorlogsbronnen blijft u up-to-date van het actuele aanbod.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media