Back to top

Het Netwerk Oorlogsbronnen maakt iedere editie van het digitale blad WO2 Onderzoek Uitgelicht de rubriek 'Oorlogsbron uitgelicht'. Hierin staan één of meer WO2-bronnen centraal die meer vertellen over het thema van de uitgave, dit keer 'Tussen feit en fictie'. We gaan in op de vroege herinneringscultuur en het gebruik van praalwagens daarbij. 

Direct na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd de bevrijding in Nederland massaal gevierd. We kennen allemaal de beelden van de geallieerde intochten, waarbij tanks met militairen en burgers door drukke straten reden. De feesten op straat hielden nog wekenlang aan.

Eind juni 1945 werd in Amsterdam tijdens de bevrijdingsfeesten op een wel heel bijzondere manier teruggekeken op de bezettingstijd. Onderdeel van de festiviteiten was een optocht met praalwagens die de recente ervaringen in beelden vingen. Zo gaven de verschillende wagens belangrijke aspecten van de bezetting weer: honger, de illegale pers, het stakende NS-personeel, executies, onderduik, knokploegen en de concentratiekampen Buchenwald, Ravensbrück, Dachau, Vught en Amersfoort.

Praalwagen met spoorwegpersoneel in de optocht op de Dam, op de derde dag van de Bevrijdingsfeesten (28 juni 1945)
Vervaardiger, datum
28 juni 1945
Collectie
Stadsarchief Amsterdam
trefwoorden
http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/HOFM0100230000001

Wel Buchenwald, geen Auschwitz

Het is interessant om te zien op welke manier de vervolging werd uitgebeeld op de diverse praalwagens. We zien kampnamen. We zien gevangenen achter prikkeldraad. We zien gestreepte concentratiekampjassen. We zien executies. Maar wat we niet zien, is wat in het huidige publieke geheugen over de Tweede Wereldoorlog zo centraal staat: aandacht voor de Jodenvervolging en daarmee voor doorgangskamp Westerbork en vernietigingskamp Auschwitz. De praalwagens lijken vooral het leed van politieke gevangenen te belichten; het lot van de grote groep Joodse slachtoffers blijft onzichtbaar.

Een praalwagen op de Dam, getrokken door twee paarden, gewijd aan de concentratiekampen Vught, Buchenwald en Amersfoort (28 juni 1945)
Vervaardiger, datum
28 juni 1945
Collectie
Stadsarchief Amsterdam
trefwoorden
beschrijving
De optocht van praalwagens vond plaats in het kader van de Bevrijdingsfeesten in de periode 26-28 juni 1945.
http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/HOFM0100545000001

Verder lezen

... Het artikel helemaal lezen? Ga dan naar: