Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Beelden via Oorlogsbronnen LimburgOorlogsbronnen.nl

Oorlogsbronnen Limburg: provinciale oorlogsgeschiedenis dichtbij

10 februari 2022 · Nieuws

Verdiep je in de oorlogsgeschiedenis van Limburg. Via persoonlijke oorlogsgeschiedenissen van Limburgers bijvoorbeeld. Wat was hun achtergrond? Waar zijn ze gearresteerd, hebben ze gevangen gezeten of zijn ze betrokken geweest bij verzetsacties? En hoe oud waren ze toen? Of zie op interactieve kaarten hoe de geallieerde bevrijders door Limburg trokken. Bekijk wat er gebeurde in uw plaats en lees artikelen over Limburg in de Tweede Wereldoorlog. Maar vooral: ga zelf op onderzoek uit in duizenden bronnen. Dit alles kan vanaf 10 februari opOorlogsbronnen Limburg’.

Oorlogsbronnen Limburg is een project waarvoor het Historisch Centrum Limburg (HCL) en Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) de handen ineen hebben geslagen. Van professional tot amateurhistoricus, van docent of scholier tot genealoog, via deze aparte ingang van Oorlogsbronnen.nl kan íedereen zich verdiepen in de Limburgse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Er is voor Oorlogsbronnen Limburg gebruik gemaakt van de techniek achter Oorlogsbronnen.nl en de hierin samengebrachte bronnen en informatie die betrekking hebben op Limburg in de Tweede Wereldoorlog. Door de inzet van de infrastructuur van het landelijke netwerk zal Oorlogsbronnen Limburg doorlopend aangevuld en verrijkt blijven worden met nieuwe bronnen, informatie over oorlogsbetrokkenen, themapagina’s, artikelen, interactieve kaarten, infographics en meer.

Artikelen op Oorlogsbronnen.nl geven context aan en verbinding tussen gebeurtenissen, betrokken mensen, plaatsen en bronnen. Zoals bij het artikel ‘Geëvacueerde schippersfamilies in de Limburgse frontlinie’, waarbij bronnen over het schepenkerkhof van Maasbracht worden samengebracht met informatie over het bombardement op Montfort.

Oorlogsbronnen Limburg is ontstaan in 2017. Toen is door het (toen nog Regionaal) Historisch Centrum Limburg in samenwerking met de Kring van Archivarissen Limburg (KVAL) het initiatief genomen om, met het oog op het naderende jubileum van de bevrijding (2019), te komen tot een ‘digitale onderzoeksgids van Limburgse oorlogsbronnen’. Dit heeft geresulteerd in het vanaf vandaag beschikbare Oorlogsbronnen Limburg.

Oorlogsbronnen.nl is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op Oorlogsbronnen.nl wordt het beschikbare oorlogserfgoed van meer dan 250 organisaties aan elkaar gekoppeld rondom gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s. Oorlogsbronnen.nl vormt zo een centrale online toegang tot originele bronnen, informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards