Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Oorlogsbronnen.nl: klaar voor de digitale generatie

15 oktober 2020 · Nieuws
Innovatieve computeralgoritmes, meer aandacht voor achtergronden bij bronnen en verdiepende contextinformatie over historische gebeurtenissen en betrokken personen. Het geheel vernieuwde Oorlogsbronnen.nl komt 15 oktober online en is hét startpunt voor alles wat je wil weten over Nederland in oorlogstijd. Netwerk Oorlogsbronnen loopt voorop in de toepassing van innovatieve technieken om bronnen uit de Tweede Wereldoorlog inhoudelijk te verbinden. Al die innovaties komen nu samen op de vernieuwde website.

Oorlogsbronnen.nl vormt hét centrale online punt waar alle beschikbare digitale bronnen over de Tweede Wereldoorlog samenkomen, of het nu gaat om foto’s, objecten, kunstwerken, monumenten, krantenartikelen, archiefbeschrijvingen, boeken, films of interviews. En niet alleen over bekende oorlogsgebeurtenissen, zoals het bombardement op Rotterdam of de Februaristaking, maar ook over de regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Op de website staan inmiddels ruim elf miljoen bronnen uit honderden collecties, vervlochten met historische kennis. Dit maakt het Nederlandse oorlogserfgoed beter vindbaar en bruikbaarder dan ooit, voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Oorlogsbronnen.nl wordt continu aangevuld met nieuw beschikbare bronnen, informatie over gebeurtenissen, personen en plaatsen, en artikelen over interessante onderwerpen.

Netwerk Oorlogsbronnen

De archieven, musea, bibliotheken, wetenschappelijke instituten en erfgoedinstellingen die aan Netwerk Oorlogsbronnen deelnemen, bieden met Oorlogsbronnen.nl één gezamenlijke toegang tot hun collecties over de Tweede Wereldoorlog. Met als financiers het Ministerie van VWS en het Vfonds zet Netwerk Oorlogsbronnen zich in voor de blijvende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is nodig nu er steeds minder ooggetuigen zijn en voornamelijk bronnen ons nog rechtstreeks met de oorlogsperiode kunnen verbinden.

Oorlogsbronnen zoeken

Oorlogsbronnen artikelen

Vernieuwde Oorlogsbronnen.nl in het nieuws

RTV Drenthe | Nieuw startpunt voor zoektocht naar informatie over Tweede Wereldoorlog

NOS journaal [vanaf 12 minuten]

PZC | Doorklikbare oorlogsinformatie: oorlogsbronnen.nl is ‘klaar voor de digitale generatie’

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards