Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Oorlogslevens.nl aangevuld met data Kamp Westerbork

27 januari 2021 · Nieuws

Vanaf Holocaust Memorial Day zijn gegevens uit de database van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te raadplegen via Oorlogslevens.nl. Onder meer informatie over de bewoners van het Vluchtelingenkamp Westerbork, transporten, de gedeporteerde bewoners van Het Apeldoornsche Bosch en vervolgde Roma en Sinti zijn hiermee toegankelijk voor online onderzoek. Door de overgedragen informatie uit de database Een Naam en een Gezicht aan Netwerk Oorlogsbronnen, is het nu via Oorloglevens.nl mogelijk de levensloop van deze personen in één oogopslag te volgen en verder te onderzoeken.

Ga naar Oorlogslevens.nl

Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat een aantal bewoners van het vluchtelingenkamp Westerbork met de St. Louis in Nederland zijn aangekomen. Zoals Emil Rosenberg. Na een lange reis op zee arriveert hij in oktober 1939 in Drenthe, waar hij het opvangkamp zelf moet afbouwen. Vanuit Kamp Westerbork wordt hij begin 1944 gedeporteerd naar Theresienstadt en vervolgens Auschwitz, waar hij omkomt. 

Of Johann Franz. Hij wordt op 16 mei 1944 tijdens de zigeunerrazzia opgepakt en komt in Kamp Westerbork terecht. In september van dat jaar komt hij om in Buchenwald. Via Oorlogslevens.nl weten we nu ook dat er een struikelsteen in het Limburgse Beek voor hem en zijn familie ligt. 

Gekoppelde bronnen

Ook informatie over aanwezige Stolpersteine voor woonhuizen van weggevoerde bewoners van het Apeldoorsche Bosch is te vinden via Oorlogslevens.nl. En via bronnen uit de Joodsche Raad Cartotheek wordt vaak meer duidelijk over het persoonlijk leven van slachtoffers voor en tijdens gevangenschap. Zoals hun familie, woonadres en beroep.

Oorlogslevens
Oorlogslevens

Gegevens uit Een Naam en een Gezicht in Oorlogslevens.nl

De database Een Naam en een Gezicht levert een belangrijke bijdrage aan het analyseren en digitaliseren van verschillende bronnen over personen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Het onderzoek voor Een naam en een Gezicht blijft continu doorgaan en de gegevens worden dan ook met regelmaat ge-update. Wanneer gegevens uit deze database op Oorlogslevens.nl vragen om duiding of nader onderzoek, kan het onderzoeksteam van Een Naam en een Gezicht benaderd worden voor meer informatie (zie ook hier).

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards