Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Erfgoedmateriaal uit de voorstelling Op klompen door de dessaartOloco | Studio Immersief

Op klompen door de dessa: immersief theater met digitaal erfgoedmateriaal

9 juni 2021 · Nieuws

Een immersieve theaterervaring waarin gebruik wordt gemaakt van authentiek archiefmateriaal uit de regio van de speellocatie, dat is Op klompen door de dessaIn deze unieke theatervorm, met een mix van storytelling en gamingelementen, wordt het verhaal verteld van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die in Nederlands-Indië het gezag over de voormalige kolonie moest helpen herstellen. Deze immersieve en interactieve ervaring is een initiatief van artOloco en Studio Immersief en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen. 

Ontdek tijdens Op klompen door de dessa hoe het leven van de soldaat eruit zag vlak voordat hij werd ingezet in Nederland-Indië. Wie liet hij achter en wat schreef hij zijn geliefden in Nederland tijdens deze vier jaar durende dekolonisatieoorlog? Tijdens de voorstelling ontdek je aan de hand van o.m. dagboeken, brieven en fotoalbums hoe zijn turbulente leven er in de periode van 1946 tot 1949 uitzag, en teken je je eigen verhaal op. Na de ervaring is er gelegenheid om in de reflectieruimte ervaringen uit te wisselen met elkaar.

digitaal archiefmateriaal
digitaal archiefmateriaal

Regionaal

Op klompen door de dessa wordt per regio aangepast naar het lokale verhaal. Ook wordt er van bronnen uit Netwerk Oorlogsbronnen en uit collecties van erfgoedorganisaties in de regio gebruik gemaakt. In Leeuwarden / Friesland volg je het Bataljon Friesland en komt het gedigitaliseerde erfgoedmateriaal uit de archieven van het Fries Museum en Tresoar. 

In Vlissingen / Zeeland komt het erfgoedmateriaal uit de archieven van het Bevrijdingsmuseum Zeeland en het Nationaal Militair Archief (NIMH). Deze collectie bevat veel dagboeken, uniek fotomateriaal maar ook officiële stukken zoals inlichtingenrapporten, patrouilleverslagen en oprichtingsdocumenten van het ‘Zeeuws Bataljon’.

In Den Haag / Zuid-Holland komt het materiaal uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en volg je een groep Haagse soldaten.

speellocaties
speellocaties
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards