Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Doodsbriefje HaarlemNoord-Hollands Archief

Oproep: hulp gezocht bij ontsluiting Haarlemse doodsbriefjes 1940-1945

23 juni 2020 · Nieuws
Het Noord-Hollands Archief en het Netwerk Oorlogsbronnen slaan de handen ineen bij een nieuw vrijwilligersproject. Door het digitaal invoeren van informatie over de doodsoorzaak van circa 12.000 overleden Haarlemmers tijdens de Tweede Wereldoorlog, komt er een nieuwe bron van waardevolle informatie beschikbaar. Zo krijgen we beter inzicht in Haarlem in oorlogstijd, door informatie over bijvoorbeeld welke overlijdensoorzaken in welk jaar meer voorkwamen. En door de ‘doodsbriefjes’ aan Oorlogslevens.nl toe te voegen komen deze in context te staan van andere bronnen over hun leven in oorlogstijd.

Ga naar het crowdsourcingproject 'Doodsoorzaken Haarlem 1940-1945'

Sinds 1865 moesten behandelend artsen in heel Nederland bij elke overleden patiënt zo nauwkeurig mogelijk de doodsoorzaak vermelden. Deze verklaringen worden ook ‘doodsbriefjes’ genoemd. Vanaf 1901 werden de sterfte- en doodsoorzakengegevens bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanaf 1926 werd om privacy redenen de doodsoorzaakverklaring op een extra briefje geschreven dat enkel bedoeld was voor statistische doeleinden en verder onder het medisch geheim viel. Precies die briefjes zijn de basis voor het nieuwe project. Het doel is om de handgeschreven informatie op de briefjes uit de periode 1940-1945, die zich in de depots van het Noord-Hollands Archief bevinden, in gestructureerde digitale data om te zetten door deze in te voeren met vrijwilligers.

doodsbriefje
doodsbriefje
Een van de Haarlemse doodsbriefjes. Noord-Hollands Archief

Om welke puzzelstukjes gaat het?

Gegevens over personen in de Tweede Wereldoorlog zijn verspreid over instellingen in binnen- en buitenland. Netwerk Oorlogsbronnen - een programma gefinancierd door het Ministerie van VWS en Vfonds - verbindt bronnen die over dezelfde persoon gaan digitaal op Oorlogslevens.nl. Hierdoor wordt een steeds gedetailleerdere reconstructie van individuele levens in oorlogstijd mogelijk. ​De doodsbriefjes zullen met hun informatie over waaraan iemand is overleden of hoe iemand is omgekomen, een heel persoonlijke bron worden voor onderzoek. Naast waarde voor onderzoek naar individuele levens, zijn de gegevens ook een startpunt voor nieuw onderzoek naar ziektes, behandelingen en doodsoorzaken in de periode 1940-1945.

Meedoen?

De naam en overlijdensdatum op de briefjes zijn al eerder ingevoerd. Vrijwilligers vragen we nu om via het crowdsourcingplatform HetVolk.org deze informatie aan te vullen, door de soms moeilijk te lezen informatie in te voeren. Denk dan aan de leeftijd van de overledene, behandeling, naam behandelend arts en uiteraard doodsoorzaak. 

Verder lezen en meedoen

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media